GRAD ZNA ŠTA SU MUKE: Paraplegičari u šabačkom kraj

03. 12. 2022. u 23:13

POVODOM obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga predstavilo je svoje aktivnosti u tekućoj godini u prostorijama Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca. 

ГРАД ЗНА ШТА СУ МУКЕ: Параплегичари у шабачком крај

foto:V.Mitrić

Prezentaciji su, pored članova udruženja, prisustvovali i Blaža Knežević, zamenik gradonačelnika Šapca, Jelena Vikić, član Gradskog veća za zdravstvo i Jelena Milošević, član Gradskog veća za socijalnu politiku.

Jelena Milošević kaže da je grad Šabac ima razvijen sistem socijalne zaštite, sa šest prava i 11 usluga i da kontinuirano izdvaja značajne pare socijalne zaštite na lokalnom nivou.

- Rebalansom budžeta grada Šapca za ovu godinu opredeljeno je preko 320 miliona dinara za socijalnu zaštitu -prića Miloševićeva. - Za ličnog pratilaca i personalnog asistenta u ovoj godini iz lokalne kase izdvojeno je 32 miliona dinara. Osim toga, dostupni su dnevni boravci za decu i odrasle, predah smeštaj, a u narednom periodu biće licencirana nova usluga- stanovanje uz podršku osoba sa invaliditetom.

Grad finansira i funkcionisanje Sportskog saveza osoba sa invaliditetom koji broji više od 100 članova i postižu izuzetne rezultate. Kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja podstičemo rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Dr Jelena Vikić, član Gradskog veća za zdravstvo istakla je da su osobe sa invaliditetom prošle kroz težak period da bi se izborile sa problemima sa kojima se susreću.

- Imamo više od 800 hiljada osoba sa invaliditetom u našoj zemlji. Celokupno društvo mora da učestvuje u projektima i aktivnostima koje pomažu da se prevaziđu problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom i da im omogućimo da žive sa nama, a ne pored nas. Ponosna sam na ova udruženja i Grad Šabac će uvek biti otvoren za saradnju i komunikaciju sa njima”, istakla je dr Jelena Vikić.

Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga istakao je da je ovo 22 godina kako se članovi udruženja okupljaju da predstave aktivnosti koje su imali tokom godine.

- Trudili smo se da stvorimo društvo jednakih za sve na čitavom okrugu. Skromnim koracima napredujemo, ali vidljiva je podrška društvene zajednice i lokalnih institucija koje ulažu napore da učinimo sve što je moguće da izjednačimo uslove, kako za osobe sa invaliditetom, tako i za ostale građane, prvenstveno u pogledu pristupačnosti, naravno, i u prevazilaženju predrasuda. Obrazovanje i zapošljavanje jesu jedan od aspekata koji utiču na poboljšanje života osoba sa invaliditetom - istakao je Slaviša Savić.

U ime Grada Šapca, zahvalnicu za podršku od predstavnika Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga dobili su zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, član Gradskog veća za zdravstvo dr Jelena Vikić i član Gradskog veća za socijalnu politiku Jelena Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024