MEĐUNARODNI FESTIVAL POEZIJE U JAGODINI: Tamari Radević književna nagrada „Srpsko pero“

Z.Gligorijević

02. 12. 2022. u 19:14

TAMARI Radević iz Novog Sada, za pesmu „Nekad plava riba sada bela“, danas je, u okviru 37. Međunarodnog festivala poezije „Srpsko pero“, dodeljena nagrada koja nosi ime festivala.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ У ЈАГОДИНИ: Тамари Радевић књижевна награда „Српско перо“

Foto:Z.Gligorijević

Po oceni žirija, nagrađena pesma se izdvojila „modernim izrazom, višeznačnim porukama, mekano se suprotstavljajući društvenim stegama, pa i načelima patrijarhalnog shvatanja međuljudskih odnosa. U njenim stihovima ima mnogo od snage vodećih srpskih pesnikinja, koje krasi izrazita individualnost i borba za pravedan status nežnijeg pola“, ocenio je stručni žiri, koga su činili Miodrag Petrović, predsednik, i članovi Branislav Zubović i Ivan Lalović.

Foto:Z.Gligorijević

Nagrada „Bajo Džaković“, ustanovljena u čast poznatog, autohtonog jagodinskog pesnika i boema, koja se dodeljuje afirmisanim autorima za najbolju knjigu pesama ili kratkih priča, objavljenu između dva festivala, pripala je Tijani Sladoje, poreklom iz Sarajeva, za knjigu „Oderotine“.

Foto:Z.Gligorijević

Nagradu „Zlatni Orfej“ za svevremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnoj baštini dobili su Gordana Boranijašević i Obren Ristić.

- Gordana Boranijašević „sa retkim pesničkim glasom, pletenicom duha, duše i svetlosti, od svoje prve knjige pesama „Ko žar u Vlašiće“, za koju je dobila nagradu Miloš Crnjanski, seizmografskom osetljivošću, produbljuje značenja i značaj ljubavi, folklora, tradicije, pišući jedno pismo kroz koje svoje knjige Lanu Lautanu, kao ishodištu smisla. Obren Ristić, pesnik je nenadmašne ekspresije, misaone lirike, koji se ne odriče svojih korena, svog zavičaja na istoku Srbije. Pevajući o njemu, njegovim toponimima, tajnama, legendama, istoriji i snovima, Ristić nam u svojim knjigama daruje osobenu sliku sveta, ne skidajući sa njega onaj fini veo tajne i nedorečenosti, puštajući njegove čitaoce da daju svoj doprinos odgonetkama – kazao je prilikom današnjeg dodeljivanja nagrada Milan Jakovljević, predsednik Saveta Međunarodnog festivala poezije „Srpsko pero“.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Velika plaketa postuhno je dodeljena Peđi Trajkoviću, pesniku, satiričaru, karikaturisti, ilustratoru za decu i dramskom piscu iz Jagodine.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna