DAN DRŽAVNOSTI RUMUNIJE: Generalni konzulat priredio svečanost u Vršcu

J. J. BALjAK

30. 11. 2022. u 20:59

GENERALNI konzulat Rumunije u Vršcu organizovao je svečanost povodom Dana državnosti Rumunije, koji pripadnici te nacije obeležavaju svakog 1. decembra.

ДАН ДРЖАВНОСТИ РУМУНИЈЕ: Генерални конзулат приредио свечаност у Вршцу

Grad Vršac

Okupili su na jednom mestu više stotina zvanica iz sveta privrede, obrazovanja, zdravstva i kulture, kao i predstavnike Rumunske pravoslavne crkve, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji i lokalne samouprave.

Generalni konzul George Dinu je tom prilikom svim sunarodnicima čestitao taj veliki državni praznik, koji podseća na teritorijalno ujedinjenje rumunskog naroda 1918. godine.

-Dan državnosti je simbol političkog razvoja Rumunije kao nacionalne, unitarne i moderne države. U tom kontekstu želim da istaknem da je Rumunija Srbiji pravi prijatelj i pouzdan partner, te da aktivno podržavamo vaše napore ka evropskoj integraciji. Spremni smo i da sa vama podelimo svoja lična iskustva – rekao je Dinu.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

-Značaj rumunske nacionalne zajednice u našem gradu je veoma veliki, a lokalna samouprava to dokazuje i stalnim ulaganjima u njihove aktivnosti i u institucije. Nastavićemo sa ulaganjima u infrastrukturu i u ustanove koje su važne za život Rumuna, posebno u selima, gde oni pretežno žive. Pružaćemo podršku organizaciji raznih kulturnih, tradicionalnih i sportskih manifestacija i konstantno unapređivati obrazovanje na rumunskom jeziku – rekla je Mitrovićeva.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

MARIĆ, BIKOVIĆ, KOSTIĆ... Koliko su visoki naši glumci?