PRAČOVEK KLESAO VRHOVE: Značajno arheološko otkriće na lokalitetu At kod Vršca

J. J. BALjAK

29. 11. 2022. u 08:45

KOMADIĆ praistorijske keramike, koji je pronađen na arheološkom lokalitetu At u Vršcu, zaintrigirao je javnost svojim šarama.

ПРАЧОВЕК КЛЕСАО ВРХОВЕ: Значајно археолошко откриће на локалитету Ат код Вршца

Šare koje asociraju na Vršačke planine, Foto Udruženje "Feliks Mileker"

Na njemu su isklesane dve zakrivljene linije, čija formacija asocira na siluetu Vršačkih planina i to baš onako kako se ovaj masiv vidi sa tog poznatog lokaliteta.

Reč je o značajnom arheološkom otkriću, jer nam ukazuje na to da je pračovek svoj umetnički dar izražavao crtanjem i klesanjem motiva iz prirode koja ga okružuje. A Vršačke planine su karakteristična prirodna odlika tog kraja, jer su izdignute iz nepregledne banatske ravnice.

- Praistorijski umetnik je, očito, želeo da ovekoveči Vršačke planine, ali ih je, ovim našim otkrićem, on zapravo omilenijumio - kaže Tamaš Fodor, arheolog-amater i član Udruženja ljubitelja starina "Feliks Mileker" iz Vršca.

Ovaj delić praistorijske posude, koji je na površinu izbacio traktor tokom dubinskog oranja, pronašao je njegov brat. Ne zna se pouzdano kom periodu pripada.

- At je višeslojni arheološki lokalitet. Ima tragova od paleolita do srednjeg veka. Zato je na osnovu izgleda ovog nevelikog komadića grnčarije, koji nema druge odlike, teško odrediti iz kog perioda potiče. Iako nam on ne govori mnogo, svakako je reč o praistoriji, kada je keramika bila bogato ukrašena raznim šarama i geometrijskim motivima - ističe Fodor.

Lokalitet At se, inače, nalazi u neposrednoj blizini Vršca. U ranom neolitu prostirao se na više od 40 hektara. Bio je prava metropola za to vreme. Danas je veći deo tog prostranstva pod oranicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura