KONAČNO POD SVOJIM KROVOM: U novoizgrađenoj zgradi u Vršcu trajno stambeno zbrinuto 40 izbegličkih porodica (FOTO)

J. J. BALjAK

29. 11. 2022. u 20:57

ČETVOROČLANA porodica Arbutina, koja je devedesetih godina izbegla iz ratom zahvaćene Hrvatske, gotovo tri decenije životarila je po iznajmljenim stanovima u Vršcu i okolnim selima, uvek strepeći kada će taj privremeni smeštaj ponovo morati da zamene.

КОНАЧНО ПОД СВОЈИМ КРОВОМ: У новоизграђеној згради у Вршцу трајно стамбено збринуто 40 избегличких породица (ФОТО)

Dočekali krov nad glavom posle trideset godina života u izbeglištvu, Foto J. J. Baljak

Nijednu od tih kuća nisu mogli da nazovu - dom. Tako je bilo sve do danas, kada su im zvanično uručeni ključevi dvosobnog stana u novoizgrađenoj višespratnici u Užičkoj ulici u Vršcu, u kojoj će konačno moći da sviju porodično gnezdo.

Arbutine su samo jedna od ukupno 40 izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH, koje su u istom danu trajno rešile svoje stambeno pitanje. Ključeve novih stanova uručili su im predstavnici OEBS, UNHCR, Banke za razvoj Saveta Evrope, Komesarijata za izbeglice i lokalne samouprave, koji zajednički realizuju Regionalni stambeni program.

- Posle 27 godina izbeglištva, prvi put smo, kao izbeglice, dobili neku vrstu pomoći i to onu najdragoceniju. Ne znam koliko sam kuća dosad opajala i iz njih iznosila svoje stvari. Ovo je za nas novi početak - zahvalna je Ljubica Arbutina, koja će u novom stanu živeti sa 90-godišnjom svekrvom, sinom i unukom.

Podstanarske muke iza njih, Foto J. J. Baljak

Nova zgrada sa 40 stanova podignuta je odmah uz višespratnicu, u koju je 2019. takođe useljeno 20 izbegličkih porodica. U istoj ulici nalazi se i pet montažnih kuća, koje su uz podršku Komesarijata sagrađene još 2015. godine.

- U okviru Regionalnog stambenog programa do sada smo u Srbiji ukupno dodelili 6.770 stambenih rešenja, od čega u Vršcu 311. Možda je sve ovo moglo da bude brže realizovano, da su porodice kraće čekale na svoj dom, ali je važno da su ga dočekale. To je dokaz da naša država zaista brine o izbeglim i prognanim licima - rekla je na svečanosti komesarka za izbeglice Nataša Stanisavljević.

Ljubica Arbutina sa sinom, Foto J. J. Baljak

Izgradnja novog stambenog objekta u Vršcu koštala je 1,2 miliona evra, koje su obezbedili brojni donatori iz EU i SAD. Lokalna samouprava je obezbedila građevinsko zemljište i prateću infrastrukturu, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona dinara.

- Realizacijom ovog projekta možemo da kažemo da smo ušli u poslednju fazu stambenog zbrinjavanja izbeglica u našem gradu - istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Foto J. J. Baljak

STANOVI U SRBIJI

U OKVIRU Regionalnog stambenog programa za izbegla i prognana lica, koji u Srbiji ulazi u završnu fazu, do kraja godine će biti uručeni ključevi za još 100 stambenih jedinica u Šapcu, Šidu, Lučanima i Subotici. Takođe, najavljeno je da će već početkom 2023. u Beogradu biti useljeno dodatnih 250 stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni