DIJABETES POPRIMA RAZMERE PANDEMIJE: Izložba Društva za borbu protiv šećerne bolesti u Novom Sadu

S.B.

14. 11. 2022. u 15:01

DIJABETES izmiče kontroli i poprima razmere pandemije, čiji teret, sasvim je izvesno, neće moći da podnesu mnoge zemlje na svetu.

ДИЈАБЕТЕС ПОПРИМА РАЗМЕРЕ ПАНДЕМИЈЕ: Изложба Друштва за борбу против шећерне болести у Новом Саду

S.B.

To je danas, u okviru izložbe, „Istorija razvoja dijabetesa od 3.500 godina p.n.e. do danas“, koja je organizvana povodom obeležavanja 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, naglasio dr Radivoj Mračević, predsedniki Društva za borbu protiv šećerne bolesti u tom gradu.

- U Srbiji je oko 950.000 obolelih od dijabetesa, od čega u Vojvodini 300.000 i u Novom Sadu, 100.000, a nagli porast je usledio posle pandemije korone, čak 80 odsto - kaže Mračević.- Prioritet je da se to spreči i ublaži preventivnim delovanjem, najpre edukacijom kao i da svi koji primete prve simptome, pođu lekaru radi ranog otkrivanja dijabetesa. Izložbom o istoji „slatke bolesti“, kako su je zvali, ukazujemo na problem da bismo ga što bolje rešili.

Sa svoje strane, profesorka dr Dragana Tomić- Naglić, upravnica Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, ocenila je da se ne sme čekati da se šećerna bolest pojavi.

- Dijabetes raste iz godine u godinu i procene su da će do 2040. godine oko milijardu ljudi na planeti biti obolelo, a sve u vezi sa činjenicom da raste i pandemija gojaznosti. Ne smemo čekati da se bolest pojavi, već moramo imati ofanzivan stav i krenuti prema njoj i među osetljivom populacijom tražiti one kandidate koji mogu da razviju šećernu bolest. Mi možemo uhvatiti dijabetes u ranoj fazi, kada adekvatnim intervencijama pacijenta možemo vratiti u zdravo stanje ili odložiti početak šećerne bolesti – naglasila je profesorka dr Tomić Naglić.

Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izložbu je otvorila Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine Grada Novog Sada, ističući aktivnosti organizatora, Društva za borbu protiv šećerne bolesti, koje svojim radom ukazuje na tu bolest.

- Cilj je da na Svetski dan borbe potiv dijabetesa skrenemo pažnju na tu bolest, da bi se šira javnost upoznala sa svim onim što dijabetes donosi, ranim simptomima, prevencijom i lečenjem - rekla je Marinković-Radomirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere