I TURISTI UZ PAMETNE ĐAKE: Naučnoistraživački centar "Milutin Milanković" biće pokretački motor Bele Crkve

J. J. BALjAK

26. 10. 2022. u 07:30

SEDAM veštačkih jezera, jedine dve planinske reke u Vojvodini Nera i Karaš, najširi tok Dunava, Deliblatska peščara - sve to su prirodne odlike Bele Crkve, koje su doprinele da Ministarstvo prosvete baš u toj južnobanatskoj opštini pre dve godine osnuje obrazovno-naučnoistraživački centar "Milutin Milanković", u kom će se izučavati geonauke i turizam.

И ТУРИСТИ УЗ ПАМЕТНЕ ЂАКЕ: Научноистраживачки центар Милутин Миланковић биће покретачки мотор Беле Цркве

Opština uređuje priobalje Vračevgajskog jezera, Foto J. J. Baljak

Budući objekat ovog Centra biće izgrađen na obali Vračevgajskog jezera, na parceli koja se nalazi na samom špicu, na izlazu iz Bele Crkve ka selu Vračev Gaj. Lokalna samouprava trenutno izrađuje plan detaljne regulacije za taj prostor, nakon čega bi trebalo da počnu i građevinski radovi.

- Naš deo posla oko projektovanja uređenja priobalja i pristupnih saobraćajnica završićemo za nekoliko meseci, pa je realno očekivati da će ministarstvo već sledeće godine krenuti sa izgradnjom objekta. Naravno, svesni smo trenutka u kom živimo i da su svakakvi scenariji mogući, ali mi radimo kao da će sve biti u redu - kaže, za "Novosti", predsednica opštine Violeta Simić.

Violeta Simić, Foto J. J. Baljak

Objekat će moći da primi oko 200 gostiju. Imaće veliku salu za prezentacije i predavanja, kao i više manjih sala za radionice. Tu će se organizovati naučnoistraživački skupovi i seminari, rekreativna nastava i đačke ekskurzije, sportski i omladinski kampovi, republička i regionalna takmičenja.

- Ideja ministarstva je da Centar bude zasebno pravno lice, koncipirano na tržišnim vrednostima, sa primarnim ciljem da se tu okupljaju naučnici i talentovani đaci. Biće to prvi hotel u našoj opštini, a samim tim i jedan od glavnih nosilaca naše turističke ponude - dodaje predsednica ove varošice, koja se pretežno bavi turizmom.

Otvaranjem centra otvoriće se i nova radna mesta za Belocrkvane. Biće angažovan širok spektar zanimanja, od kuvarica i sobarica do obezbeđenja, zbog čega lokalna samouprava dodatno teži da se ceo projekat što pre realizuje.

AMFITEATAR NA OBALI

VRAČEVGAJSKO jezero je drugo po posećenosti od svih sedam belocrkvanskih jezera. Deo koji je predviđen za izgradnju Centra nije urbanizovan niti dostupan kupačima. Opština Bela Crkva namerava da ga oživi tako što će na samoj obali, uz budući Centar, sagraditi amfiteatar sa pontonom za predstave i filmske projekcije na otvorenom. Za to imaju gotov projekat, kao i građevinsku dozvolu, ali nemaju novca. Projekat je vredan više desetina miliona dinara.

BONUS VIDEO

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)