POTOPILI AVION DA "NAMAME" RONIOCE: Vračevgajsko jezero, kod Bele Crkve, dobilo jedinstvenu atrakciju namenjenu ljubiteljima podvodnih sportova

J. J. BALjAK

27. 08. 2022. u 11:00

STARI avion sa jednim krilom, koji je bio bačen na otpad u Vršcu, postao je nova podvodna atrakcija belocrkvanskih jezera, jedne od omiljenih destinacija srpskih turista, posebno ronilaca.

ПОТОПИЛИ АВИОН ДА НАМАМЕ РОНИОЦЕ: Врачевгајско језеро, код Беле Цркве, добило јединствену атракцију намењену љубитељима подводних спортова

Foto: KPA Bela Crkva

Članovi Kluba podvodnih aktivnosti "Bela Crkva" potopili su ga u Vračevgajsko jezero, na mestu gde je ovo popularno kupalište najdublje, da bi ljubiteljima dubina omogućili dodatni užitak i privukli nove ronioce iz Srbije i regiona. To je prvi put da je kod nas neka olupina namerno potopljena u vodu u (avan)turističke svrhe.

Belocrkvanski ronioci su na ovu ideju, koja se radi i u svetu, došli početkom godine. Letelicu u fazi raspadanja kupili su u maju. Malo su je "doterali", ofarbali i vratili joj otpalo krilo kako bi i pod vodom izgledala impozantno. Tek su ovih dana, posle višemesečnog istraživanja podvodnog terena svih sedam tamošnjih jezera, odlučili da je ubace baš u Vračevgajsko, jer je ono dostupno svim roniocima, ima dobru vidljivost tokom cele godine i dovoljno je duboko da avion, kako ističu, ne predstavlja opasnost za mnogobrojne kupače. Za to su dobili i odobrenje lokalne samouprave.

Foto: KPA Bela Crkva

Postavljen u mirnom delu jezera, gde nema mnogo kupača

- Avion se nalazi na dubini od četiri i po metra, a njegov vrh doseže do tri metra dubine. Postavili smo ga u mirnom delu jezera, između poluostrva i auto-kampova, gde nema mnogo kupača. Sve je potpuno bezbedno - kaže, za "Novosti", Dragan Perašević, predsednik KPA "Bela Crkva" i aktuelni selektor reprezentacije Srbije u ronjenju na dah.

Sam čin potapanja bio je veoma kompleksan. Ronioci su najpre ispod aviona vezali veliku plastičnu burad, koju su napunili vodom, kako bi mogao da pluta. Čamcem su ga potom odvukli do predviđenog mesta i ispuštanjem vode iz buradi pustili da postepeno zaranja.

Sada čvrsto i sigurno stoji na dnu i, kažu, ne postoji mogućnost da sam izroni.

- Sve je prošlo bez problema. Olupina je potonula u položaju koji nam odgovara, tako da ronioci i ljubitelji podvodne fotografije mogu da joj priđu, da je slikaju i snimaju.

Oduševljene kolege iz drugih gradova i okolnih zemalja već su najavile dolazak - dodaje Perašević.

Foto: Privatna arhiva

Dragan Perašević

Belocrkvanska jezera, inače, predstavljaju raj za ronioce. Bogata su podvodnim svetom i, što je najvažnije, voda je čista, bistra. Stoga im je i vidljivost velika. Tu se godinama organizuju državna prvenstva u podvodnoj fotografiji i daljinskom plivanju perajima.

Takođe, i brojni ronilački klubovi iz Beograda i Vojvodine baš tu realizuju obavezan deo obuke u otvorenim vodama.

Foto: KPA Bela Crkva

 

Samo zbog ronjenja, u Beloj Crkvi, koja velikim delom živi od turizma, ostvari se više od hiljadu noćenja tokom cele godine. Potopljeni avion će, očekuju, taj broj znatno uvećati.

KAMEROM SVE DOKUMENTOVALI

POTOPLjENI avion bio je posebna atrakcija i na ovogodišnjem Belocrkvanskom karnevalu, na kom je prikazan kao jedan od eksponata u međunarodnoj karnevalskoj povorci.

Članovi KPA "Bela Crkva" su taj detalj, kao i ceo proces od kupovine do potapanja olupine u jezero, snimili za film, kojim će se u decembru predstaviti na Međunarodnom festivalu podvodnog filma u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)