SRBIJA IMA INTELEKTUALNI KAPITAL: U Novom Sadu počeo Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva

S. B.

12. 10. 2022. u 18:13

NA ovogodišnjem, 36. po redu „Tesla festu“, Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva, koji je počeo u „Spens-u“ i traje do subote, 15. oktobra predstavlja se 70 izlagača sa 100 patenata iz 20 srpskih gradova kao i gosti iz Kine i Poljske.

СРБИЈА ИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КАПИТАЛ: У Новом Саду почео Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва

N.Karlić

Manifestaciju je otvorio profesor dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je tom prilikom istakao značaj inovacija kao suštinskog pitanja u razvoju svakog društva.

- Značajno je što se pojavljuju mladi kreatori da pokažu čovekoljublje i da podare čovečanstvu kao što je to činio Nikola Tesla- kaže profesor dr Milošević.- Država je ove godine izdvojila tri milijarde dinara iz budžeta da podupre ono što će biti oko tri milijarde i 800 miliona dolara stranih investicija, a tu se pre svega misli na fond za nauku. Ove godine, takođe, pred ostvarenjem je dve milijarde dolara za izvoz softvera, što govori da smo značajna i poželjna destinacija za inovacije.

Profesor dr Milošević je takođe naglasio da je potrebno primat prepustiti razvojnoj, inovativnoj, patent – ekonomiji, u kojoj je ljudski kapital najvažniji. Takođe, bitna je podrška srpske vlade za saradnju sa investitorima.

- U strateškom planu razvoja AP Vojvodine do 2030. godine pravci su internacionalizacija znanja, pristup naučnoj infrastrukturi i resursima, podrška interdisciplinarnim projektima i jačanje saradnje naučnoistraživačke delatnosti i privrede. Polje delovanja su zelene tehnologije, zdravlje stanovništva, informacione i komunikacione tehnologije, održiva poljoprivreda sa hranom za budućnost i inovativna industrija- rekao je Milošević i naglasio da za to imamo 12.000 istraživača na 70 instituta, 22 centra i 123 univerziteta i fakulteta što predstavlja intelektualni kapital.

Anđelko Glavašević, osnivač „Tesla festa“, istakao je da je na toj manifestaciji tokom 36 godina nastupilo više od 10.000 izlagača iz 30 zemalja sveta.

BONUS VIDEO - KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu


 


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO SE NA EVROVIZIJI DIŽE IZ PEPELA? Trocifrena kvota na Teja Doru!