PRED VELIKI JUBILEJ: Replika pogrebne ploče kneza Baldovina stigla u Vranje

J.S.

03. 10. 2022. u 15:38

ZAHVALjUJUĆI Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju u Beogradu, neposredno pred obeležavanje velikog jubileja 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole, u Vranje je stigla replika nadgrobne ploče ktitora ove svetinje kneza Baldovina, jedna od tri porodične koje su pronađene prilikom obnove manastira 1903. godine.

ПРЕД ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Реплика погребне плоче кнеза Балдовина стигла у Врање

Foto: J.S.

Originalna ploča se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

- Eparhija vranjska se zahvaljuje Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju koji su uradili ovu repliku, jer ona dosta govori o bogatoj istoriji manastira – kaže sveštenik Vedran Kostić.

Podsećamo da će 4. oktobra biti obeležen veliki jubilej manastira. Manastir Svetog Nikole pravi je sakralni  dragulj grada Vranja. Podigao ga je između 1322. i 1331/2. godine, u vreme Svetog kralja Stefana Dečanskog, knez Baldovin. Na molbu vlastelina Maljušata, kralj Dušan - budući car Dušan Silni, priložio je crkvu Svetog Nikole manastiru Hilandaru.

- Povelja kojom se ovo darivanje potvrđuje napisana je u periodu 1343-1345. godine. Vranje je u srednjovekovnoj Srbiji bilo ne samo duhovno, već i ekonomski povezano sa manastirom Hilandarom, središtem srpskog duhovnog života. Posle osvajanja ovih krajeva od strane Turaka krajem manastir je doživeo stradanje – kaže otac Kostić.

Sve do XIX veka, crkva je bila u ruševinama. Pisani tragovi i podaci o manastiru ponovo se pojavljuju 1894. godine i pored ostalog, govore o prvoj većoj obnovi crkve, koja je počela za vreme vladavine Obrenovića, a završena u vreme dinastije Karađorđevića, 1905. godine.

U toku Drugog svetskog rata je uništena sva dokumentacija o istoriji manastira. Zna se da su se bogosluženja obavljala samo nedeljom i za praznike.

Tako je bilo više decenija, negde do kraja devedesetih godina XX veka, kada je Eparhijski savet Pravoslavne eparhije vranjske 1994. godine svojom Odlukom manastir odredio za episkopsku rezidenciju i pokrenuta sveobuhvatna obnova ove svetinje koja je poslednjih godina doživela istinski preporod.

BONUS VIDEO - TURSKA GLAVA NA VRHU BREGA: U Vršačkim planinama otkriveno dvadesetak likova ljudi i životinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest