PALMA NA PRIJEMU KOD GUVERNERA REGIJE JUŽNI SINAJ: Egipat prioritetno da uvozi iz Srbije

Novosti online

27. 09. 2022. u 10:29

GUVERNER regije Južni Sinaj u Egiptu Haled Fuda priredio je prijem za srpsku delegaciju na čelu sa Draganom Markovićem Palmom u Šarm el Šeiku.

ПАЛМА НА ПРИЈЕМУ КОД ГУВЕРНЕРА РЕГИЈЕ ЈУЖНИ СИНАЈ: Египат приоритетно да увози из Србије

Foto: Novosti

- Gospodine Palma, mi smo se prvi put videli u Beogradu 2021. i ovo je zapravo nacionalni praznik za Egipat koji se ogleda u vašoj poseti Šarm el Šeiku. Jako sam srećan i ovo je ozbiljan korak za produbljivanje saradnje Srbije i Egipta. Naše dve zemlje su oduvek bile prijateljske i sada svedočimo velikom razvoju međusobnih odnosa i izražavamo poštovanje što ste došli u naš lepi grad Šarm el Šeik - kazao je guverner Fuda i predložio da se pobratime Jagodina i grad Dahab u Južnom Sinaju koji važi za najveći ronilački centar u tom delu sveta. 

Foto: Novosti

Na ovu ponudu Marković je odgovorio "šukran", što na arapskom znači hvala.

- Želimo da napravimo ekonomsku saradnju imajući u vidu da su predsednici Srbije i Egipta Aleksandar Vučić i El Sisi potpisali Sporazum o strateškoj saradnji. Kakav je moj lični odnos prema Egiptu najbolje pokazuje to što u jedinom Muzeju voštanih figura u južnom delu Evrope, onom u Jagodini, postoje voštane figure nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika Egipta Nasera i El Sisija. Ne zamerite mi kada kažem da je moja kuća Srbija, moja druga kuća je Grčka, a treća Egipat. Moja molba za vas je da za proizvode koje Egipat uvozi da prioritet Srbiji. Ja sam pre pet i po godina počeo saradnju sa Egiptom sa tadašnjim guvernerom regije Crveno more Ahmetom Abdulahom i od tada se sve povećalo u odnosima Srbije i Egipta, i trgovinska razmena i broj letova između dve zemlje - rekao je Marković koji je dao intervju za egipatsku televiziju u kome je rekao da na sastanku sa guvernerom Južnog Sinaja nije bilo reči o globalnim temama, ali na pitanje "Da li ste za Rusiju ili Ukrajinu?", odgovara "Ja sam da prestane rat i to odmah".

Marković je svom domaćinu poklonio rukavice za kik-boks, sportsku opremu, grb grada Jagodine. On je Fudu pozvao da sa privrednom delegacijom poseti Jagodinu i Srbiju. U poseti guverneru Južnog Sinaja bio je i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović, narodni poslanik Života Starčević, delegacija privrednika, zdravstvenih radnika i poljoprivrednika. Bili su prisutni i predstavnici jedne od najvećih srpskih kompanija INVEJ koja između ostalog proizvodi ulje, konditorske proizvode, cigarete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete