RUŠE ČUNJEVE I - PREDRASUDE: Osobe sa invaliditetom u Trsteniku dobile priliku da se oprobaju i u kuglanju

S. BABOVIĆ

04. 09. 2022. u 23:10

IAKO su im mnogi sportski tereni nedostupni, Trsteničani sa invaliditetom uspeli su da preskoče i te konkretne prepreke, da bi se bavili sportom koji vole.

РУШЕ ЧУЊЕВЕ И - ПРЕДРАСУДЕ: Особе са инвалидитетом у Трстенику добиле прилику да се опробају и у куглању

Foto Udruženje

Među njima je i kuglanje. Štaviše, za sportiste sa invaliditetom, "viseće kuglanje" je disciplina u kojoj su potpuno ravnopravni sa ljudima bez fizičkih ograničenja. Jer, kegle su uobičajeno na zemlji, a kugla je okačena o posebnu konstrukciju i, ako se precizno zanjiše, postiže se isti efekat kao da je izbačena iz ruke...

Najveća prednost tako postavljene kugle je da i osobe u invalidskim kolicima, kao i one koje ne bi mogle da je podignu, mogu bez prepreka da se takmiče. Ostatak sportske prakse je jednak klasičnom kuglanju, pa je ovako prilagođena tradicionalna disciplina privlačna i osobama bez fizičkog ograničenja. Videlo se to, uostalom, i u Ljubostinji kod Trstenika, gde je Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) organizovao turnir u visećem kulganju.

Foto Udruženje

- Prijavilo se više od 60 učesnika iz čitave Srbije. Došle su nam kolege iz mnogih udruženja, iz Jagodine, Kraljeva, Kragujevca... jer je "viseće kuglanje" zaista otkriće za našu zajednicu. Takmičenja organizujemo od 2020, kada smo uz pomoć prijatelja osmislili i napravili konstrukciju - kaže predsednica trsteničkog Udruženja Anželina Trifić.

Pomenuto nadmetalje je, inače, osmišljeno kao deo projekta "Želimo, hoćemo, možemo", koji finansira Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a podrška je pristigla i iz lokalne samouprave.

- Najvažnije nam je da se družimo i zabavljamo, a lično sam bila znenađena dobrim razultatom jer nikada pre nisam pokušala viseće kuglanje, već sam se takmičila samo u polumaratonu - ističe Jelena Jevtović iz udruženja "Karpe diem", dok Kragujevčanin Oliver Spasić svedoči da je već uspeo da pronikne u neke "tajne" ovog zanimljivog sporta, poput formiranja što većeg luka koji omogućava obaranje velikog broja kegli.

"TEREN"

PODLOGA za viseće kuglanje, na kojoj je postavljeno devet kegli je pravougaonik sa stranicama od 60 centimetara. Kugla visi na kanapu i cilj je - kao i u "kuglanju po zemlji" - da se iz u što manje pokušaja sruši što više čunjeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)