NOVA OPREMA ZDRAVSTVENOM CENTRU U VRANJU: Značajna ulaganja u službu za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

22. 08. 2022. u 08:12

SLUŽBA za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku u vranjskom Zdravstvenom centru je tokom pandemije, kao i za vreme aktuelne rekonstrukcije bolnice, uspela da prevaziđe sve nedaće, pa je i to jedan od razloga zbog kojih se upravo za nju nabavlja nova oprema.

НОВА ОПРЕМА ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ У ВРАЊУ: Значајна улагања у службу за радиологију и ултразвучну дијагностику  (ФОТО)

Foto: J. S.

Direktor najveće zdravstvene ustanove u Pčinjskom i Kosovsko-pomoravskom okrugu dr Saša Đorđević najavljuje da će zaposleni raditi u boljim uslovima, a pacijentima će biti omogućena najsavremenija dijagnostika. Tako je već postavljen novi, digitalni rendgen-aparat marke "visaris", koji čeka samo završne ateste, pa da bude pušten u rad.

- U toku je tender za nabavku digitalnog mamografa koji ćemo dobiti zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, što nas pozicionira na mapu srpskih zdravstvenih ustanova koje su osposobljene za organizovani skrining program pri ranom otkrivanju i lečenju karcinoma dojke, jednog od najbrojnijih i najzastupljenijih maligniteta - objašnjava dr Đorđević.

U toku je i adaptacija prostorija za novi, drugi skener koji je već stigao, a Vranjanci očekuju i treći - uz još jedan digitalni rendgen.

Trenutno, u Službi za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku radi osmoro specijalista, jedan lekar je na stručnom usavršavanju, a od ukupno 21 medicinskog tehničara, 17 ih je završilo Višu medicinsku školu za radiološkog tehničara.

Kovid-sistem

U OKVIRU vranjskog kovid-sistema, ATD ambulanta je i dalje tokom čitavog dana "pokrivena" specijalistima Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, a svaku smenu čine jedan lekar i dva medicinska tehničara. Podsećanja radi, od početka pandemije je u ovdašnjem Zdravstvenom centru obavljeno 44.000 pregleda sa snimanjem srca i pluća, pa statistički proizilazi da je ovoj vrsti dijagnostike bilo podvrgnuto dve trećine žitelja Vranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju