RADIĆE SVE SEOSKE AMBULANTE: Značajna ulaganja u zdravstvo na području opštine Lučani

V. I.

09. 02. 2022. u 13:02

MINISTARSTVO zdravlja odobriće 5,5 miliona dinara za renoviranje prostorije u Domu zdravlja u Guči u kojoj će biti namontiran novi rendgen aparat koji je već nabavljen.

РАДИЋЕ СВЕ СЕОСКЕ АМБУЛАНТЕ: Значајна улагања у здравство на подручју општине Лучани

Foto: Privatna arhiva

Ovo je prilikom posete Lučanima, najavio pomoćnik ministra zdravlja dr Dušan Jovanović.

- Ministarstvo zdravlja obezbediće i 16 miliona dinara za infrastrukturno renoviranje stacionara u okviru Doma zdravlja u Guči, a pomoći će i kadrovski kako bi se omogućilo da osam seoskih ambulanti u opštini Lučani ponovo počne da rade – kazao je dr Jovanović.

Direktorka Doma zdravlja Lučani dr Danica Stefanović dodala je da će se adaptacijom stacionara dobiiti prostor za 35 pacijenata, a trenutno se koristi samo 15 odsto kapaciteta.

- To je za ovaj kraj veoma značajno, jer su u stacionaru smešteni nepokretni pacijenti o kojima ne može da brine, i nije nadležna čačanska bolnica. Seoske ambulante nisu bile definitivno zatvorene i one će sada biti otvorene u onom obimu u kom budemo mogli da ih pokrijemo lekarima. Zadnje dve godine zaposlili smo 20 zdravstvenih radnika. Imamo dozvolu za zapošljavanje, ali nema kadrova, ne možemo da nađemo lekare i sestre koji bi došli da rade na ovom terenu. Zato smo prinuđeni da, zbog obima posla, povučemo ljude sa specijalizacije dok kovid ne prođe – rekla je dr Stefanović.

U proteklih nekoliko godina lokalna samouprava je za Dom zdravlja Lučani obezbedila dva sanitetska vozila i dva vozila za patronažne sestre. Ove godine u opštinskom budžetu za zdravstvo je obezbeđeno 15 miliona dinara.

- Najveći projekti koje ćemo ove godine realizovati, sredstvima iz budžeta i uz pomoć Ministarstva zdravlja, su ugradnja novog rendgen aparata koji je nabavljen prošle godine i u koji je uloženo 10 miliona dinara, adaptiranje prostorije u kojoj će ovaj aparat biti instaliran, rekonstrukcija kompletnog stacionara, kao i otvaranje svih osam seoskih ambulanti. Za rekonstrukciju dispanzera u Guči ove godine iz budžeta izdvojiće se 15 miliona dinara, Ministarstvo će za ovu namenu dati 16 miliona dinara i dodatnih pet miliona preduzeće „MB-Namenska“ iz Lučana na čemu smo im veoma zahvalni – naglasio je predsednik Privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U KRUŠEVAČKOJ KOVID-BOLNICI: Za godinu dana brinuli o 6.000 pacijenata

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)