"SEVAP JE MERAK" ZA VRANJANKE U AKCIJI: Ženski solidarni front obezbeđuje hranu sugrađanima koji su stari, sami i bolesni

J. STOJKOVIĆ

18. 08. 2022. u 06:06

TREĆU godinu zaredom, Vranjanke pokreću volontersku akciju koja ovoga puta ima za cilj pomoć starijima sa najnižim primanjima, ili bez prinadležnosti, a neformalna grupa Ženski solidarni front - uz podršku 800 članica - poduhvat za obezbeđivanje pomoći u hrani je nazvala "Sevap je merak".

СЕВАП ЈЕ МЕРАК ЗА ВРАЊАНКЕ У АКЦИЈИ: Женски солидарни фронт обезбеђује храну суграђанима који су стари, сами и болесни

Mural posvećen Diani Budisavljević, Foto J. S.

Akcija će zvanično početi 20. avgusta i trajaće do 9. oktobra, a Milica Anđelković Jovanović iz pomenute organizacije podseća da je energija solidarnosti probuđena tokom građanske akcije za podršku zdravstvenom sistemu u Vranju.

- Tada je pokrenuta stihija dobročinstava i za manje od 20 dana su u medicinskoj opremi prikupljena bezmalo tri miliona dinara, pa smo pomogli svima u Pčinjskom okrugu... Onda smo uočili izostanak sistemske brige o porodicama sa decom koje su tokom pandemije izgubile radno sposobnog člana, pa su ujedinjene žene uspele da animiraju 500 firmi i pojedinaca, te obezbedile pomoć na lokalnom nivou i lane zaslužile priznanje "Pokretači promene" - objašnjava Milica Anđelković Jovanović, naglašavajući da se datum početka akcije "Sevap je merak" poklapa sa danom na koji je prošle godine, povodom 43 godine od smrti Diane Budisavljević, Austrijanke koja je iz logora NDH spasla 12.000 srpske, jevrejske i romske dece, Vranje dobilo mural sa njenim likom, jedini u Srbiji.

Dr Nataša Stoiljković, Foto J. S.

Iz Ženskog solidarnog fronta kažu da je Dijana postala njihovo "zaštitno lice", pa najavljuju da će svake godine organizovati akcije filantropije, humanosti i solidarnosti, u znak sećanja na njenu žrtvu...

- Statistika pokazuje da se Vranje nalazi na dnu lestvice prihoda po glavi stanovnika, a najugroženiji su vremešni, sami i bolesni sugrađani, zbog čega smo akciju usmerili ka populaciji starijoj od 65 godina - kaže dr Nataša Stoiljković, objašnjavajući da je Ženskom solidarnom frontu partner Srpski filantropski forum, koji će donirati deo hrane koju budu sakupili tokom svoje nacionalne kampanje.

Pored kutija za darovanje hrane koje će biti postavljene u lokalnim marketima, plan je da se one nađu i u velikim trgovinskim lancima koji posluju u Vranju, a na platformi donacije.rs biće prikupljan novac za kupovinu hrane od lokalnih proizvođača...

Foto J. S.

PRIMER

MEĐU brojnim pojedincima koji su, i pre zvaničnog početka, odmah dali svoj doprinos akciji, prvi donator u robi bila je Eparhija vranjska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPIS: Pozdravljamo akciju državnih organa u suzbijanju prevara i štetnih pojava u igrama na sreću