SOFIJA I NOVAK JOŠ NE IZLAZE IZ MODE: Beba Kanački vodi evidenciju koja imena roditelji najčešće daju mališanima

J. STOJKOVIĆ

17. 07. 2022. u 11:11

PODACI iz Zdravstvenog centra u Vranju pokazuju da je najpopularnije ime koje dobijaju ovdašnje devojčice Sofija, a dečaci Vuk i Vukan.

СОФИЈА И НОВАК ЈОШ НЕ ИЗЛАЗЕ ИЗ МОДЕ: Беба Каначки води евиденцију која имена родитељи најчешће дају малишанима

Foto J. S.

Beba Kanački, koja je na poslovima prijava beba radila od početka prijave novorođenčadi u zdravstvenoj ustanovi, kaže da u vreme velikih verskih praznika, oko Petrovdana ili kada se svetkovao Sveti Vasilije, najčešća imena za decu bila su Petar, Pavle ili za devojčice Petra kao i Vasilije i Vasilija.

Od kada postoji elektronska prijava, roditelji 85 dečaka rođenih u vranjskom porodilištu su sinovima dali ime Petar, 97 Pavle, dok je 57 devojčica ponelo ime Petra.

Neka od ženskih imena koja su u poslednje vreme omiljena su Nika i Srna, dok se pojedinačno pojavljuju: Jugoslava, Dina, Zoja, Rea, Ina, Teona. Od muških imena, najčešća su Luka, Tadija, Relja, a u evidenciju su upisani i Sergej, Lav, Despot, Nikodije - kaže Beba Kanački.

Prema njenim rečima, već duže vreme u Vranju mnogi dečaci dobijaju ime Novak, tako da su od početka elektronske prijave do danas u ovdašnjem porodilištu na svet došla 44 muškarčića čiji su roditelji najverovatnije imali na umu našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Beba Kanački kaže da njena iskustva pokazuju da većina roditelja sama bira ime za svoje mališane, ali ima situacija kada se tradicionalno čeka da kum ponudi ili izabere ime za bebu.

Foto J. S.

Kad su u pitanju porodice albanske narodnosti, roditelji najčešće biraju za dečake imena Nilj, Anuar, Ubejd, Uvejs, ali su prisutna i imena Reis, Muhamed, Kan... Kod devojčica preovlađuje ime Asja u poslednje vreme, ali uvek su prisutna i Reina (što u prevodu znači kraljica), Medina a sve više se roditelji opredeljuju da svojim ćerkama nadenu ime Bora, Dua, Besa, Merjem.

Kod Roma je i dalje veoma popularno da deca dobiju dva imena, tako da imamo slučaj gde se devojčica zove Feriha Fatiha.

Postoje imena koja su zajednička svima, tako da ih roditelji srpske, albanske i romske nacionalnosti podjednako vole i daju svojim naslednicama, naročito Hana i Sara.

U ovom kraju nisu retkost ni imena koja se određuju prema geografskim pojmovima, bilo da su to nazivi mesta, planina, reka, tako da su u matičnim knjigama zabeleženi: Tara, Drina, Rejan, Rejana ...

STATISTIKA

OD početka elektronske prijave novorođenčadi putem e-beba aplikacije, koja je u primeni od 10. jula 2016. godine, do danas ukupno je na ovaj način evidentirana 8.871 beba u Zdravstvenom centru Vranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada