„DANI KUŠTILJA“ U ZNAKU JUBILEJA: Obeležili 140 godina pozorišnog života u selu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 08. 2022. u 19:23

U VRŠAČKOM selu Kuštilj, u kom žive pripadnici rumunske nacionalne manjine, održana je tradicionalna manifestacija „Dani Kuštilja“, koju je obeležio i jedan važan jubilej.

„ДАНИ КУШТИЉА“ У ЗНАКУ ЈУБИЛЕЈА: Обележили 140 година позоришног живота у селу

Grad Vršac

Prve večeri su na bini u centru sela, koja je izgrađena pre par godina upravo zbog brojnih manifestacija koje se u tom selu organizuju, održani su koncerti kulturno-umetničkih društava iz Rumunije – Dete i Oravice.

Nakon toga je član Gradskog veća za ruralni razvoj Slaviša Maksimović dobio Povelju Kuštilja i titulu počasnog meštanina tog sela. On je tom prilikom najavio da će u narednom periodu biti renoviran seoski Dom omladine, da će se pristupiti izradi projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže, kao i novi prilaz selu.

Održana je i promocija časopisa za kulturu i umetnost „Lumina“ na rumunskom jeziku.

Sledećeg dana je u Domu kulture obeleženo 140 godina od prve pozorišne predstave u Kuštilju. Bila je to „Seoska svadba“, koja je izvedena 12. aprila 1882. godine. Od tada pozorišni život u ovom malom selu od oko 600 stanovnika nije stao.

Na svečanoj akademiji tim povodom dodeljena su priznanja glumcima i učesnicima predstava, a priznanje je u ime Grada Vršca primio i dr Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest