REPORTAŽE IZ MATICE ŽIVOTA: Zapisi Emilijana Protića iz Ivanjice, o sunarodnicima i njihovim sudbinama

Dragoljub Gagričić

14. 08. 2022. u 17:31

- SA testerom u ruci počele su Mihailove godine oskudice i borbe za život. Sebi i porodici zarađivao je tako hleb, a nikad Ivanjičani nisu sreli čika Mihaila pogrbljenog od briga, tmurnog. Ni na ljude, ni na život, nije bio kivan. Nezlobiv što drugi imaju sve i preko toga...

РЕПОРТАЖЕ ИЗ МАТИЦЕ ЖИВОТА: Записи Емилијана Протића из Ивањице, о сународницима и њиховим судбинама

Život u oskudici, Foto TO Ivanjica

Ovako je u majskom broju užičkih "Vesti" 1989. godine ivanjički dopisnik Emilijan Protić zapisao priču o Mihailu Lazoviću, podsećajući da je izbegao iz crnogorskih brda i pakla Drugog svetskog rata, da su ovde deca izrasla, podigla dom, u kom je i Mihailo našao svoj mir i ostao isti. Na pozdrave je odgovarao srdačno: "Dobro je, biće bolje..."

I ovim zapisom Protić je potvrdio da je priča običnih ljudi - obično prava priča. I da u vremenu svakojakih čudesa, malih i velikih zvezda i ekrana, šarenih šatri i estrada, malo ko zapaža da tu, odmah pored nas, teče drugi život. A Protić je u huku vremena stizao da piše o ljudima koji su vodili skromne živote, ispunjene ljubavlju, pomažući se kad su mogli...

Na junake njegovih priča podseća nedavno objavljena knjiga "Sve boje života", u kojoj je stotinak reportaža i usputnih zapisa iz moravičkih zabiti, ali i iz čaršije na Moravici.

- Protićeve reportaže su svojevrsna svedočanstva vremena kada su put, svetlo i voda bili ideali društvenog prosperiteta. Tragajući za pričama običnih ljudi, Protić je otvarao brojna vrata po selima rasutim po Goliji, Javoru, Mučnju, pretvarao škrti jezik zemljaka u neusiljenu i toplu ispovest - podseća priređivač knjige Zoran Jeremić.

Emilijan Protić (83) profesor je književnosti i autor više monografija o školama i znamenitim ličnostima, a u novinskim šlajfnama i izveštajaima za Radio Užice dokazao se kao pouzdani vodič kroz istoriju Ivanjice, počev od vakta kneza Miloša.

Protić sa Radovanom Popovićem, Foto TO Ivanjica

Tako se, putujući njegovim vremeplovom, od pampi gašnjača do satelitske stanice, saznaje kako je moravički kapetan Simo Jaković postavio temelje buduće varoši, ko je doneo prvu loptu u gradić sa tri sokaka i sedam uličnih fenjera, kad je "protutnjao" prvi bicikl, a kada sinula elektrika...

- Sedamdesete i osamdesete godine 20. veka obeležene su privrednim uzletima, koji su prevazilazili državne granice. ŠPIK je prvi okrenuo točak kad su se udružili šumarstvo, industrija i poljoprivreda. Vrlo brzo su najveći izvoznici postali ITI i Konfekcija "Javor". Zapisao sam i sećanja o prvim godinama "Nušićijade" - ivanjičkim belim noćima vedrine i smeha i ozbiljnih umetničkih događaja - kaže Protić.

ZANAT UČIO IZ NOVINA

U REDAKCIJI "Vesti" kolega Đorđe Pilčević dobacivao je: "Nešto su, Proto, tvoje šlajfne uvek kraće od ostalih", a drugi vedro zadirkivali: "Čovek je iz pasivnog kraja, štedi na hartiji..." Bio je među dopisnicima jedini koji ranije nigde nije pekao novinarski zanat, a sa zadatkom da pokriva sve oblasti. Zanat je, kaže, učio čitajući tadašnje najbolje novine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Huawei nezaboravnim događajem predstavio nove uređaje i inovacije u svom poslovanju