ZLATARSKO JEZERO "POPILA" JE SUŠA: Najveća akumulacija na Uvcu, kod Nove Varoši, gotovo bez kupača i kampera, a čamci vrlo retko pale motore

D. GAGRIČIĆ

11. 08. 2022. u 09:41

U KOKINOM Brodu, na sredokraći puta Beograd - južni Jadran, mnogobrojni namernici zastanu da predahnu, okrepe se čorbom, pitom ili ribom i okupaju u Zlatarskom jezeru.

ЗЛАТАРСКО ЈЕЗЕРО ПОПИЛА ЈЕ СУША: Највећа акумулација на Увцу, код Нове Вароши, готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Peške do ostrva ispred brane u Kokinom Brodu, Foto D. Gagričić

Umesto osveženja ili "kruga čamcem i na dasci" u modrozelenoj vodi, letos najčešće sa terase motela, ispred obližnjeg restorana ili sa brane Hidroelektrane "Kokin Brod" šalju "selfi" sa jezerom koje beži u kanjon i gotovo da ga nema.

Nivo Zlatarskog jezera, najveće akumulacije u hidrosistemu na Uvcu, opao je za čak 25 metara. Do "mrtve vode" i nivoa na kome mogu da rade turbine HE "Kokin Brod" ostalo je, kažu u "Limskim HE", još 15 metara.

Sadašnja kota jezera, tvrde meštani, nije zabeležena u letnjim mesecima od početka rada elektrane pre 62 godine. Vodostaj je bio niži u zimskim mesecim kad se voda ispuštala na temeljni ispust brane da bi mogla da radi HE "Bistrica", koja vodu dobija iz Radoinjskog jezera tunelom dugim preko osam kilometara, kroz masiv Kitonje.

Nasukana plovila, Foto D. Gagričić

Tri hidrocentrale na Uvcu rade po zahtevu dispečera EPS, pa su Zlatarsko jezero popili kilovati, a delimično i suša i mali dotoci pritoka. Koliko opada jezero i nestaje u kotlini i kanjonu svedoči i to što se na kraku jezera uz reku Tisovicu pod Vasilićima može preći peške u selo Ojkovica.

- Nizak nivo vode doveo je do propasti turističke sezone. Ranije je bilo kao u košnici, a letos su ostali prazni kreveti u objektima na padinama Smudinoga i Bosanja i na desnoj obali jezera i Tisovice. Retko ko dolazi u vikendice, tek pokoji stari gost i najčešće vlasnici da ih obiđu - kaže Blagoje Vasilić, jedan od zatočenika jezera ispod planine Smudinoge.

Odavde se većina vlasnika imanja odselila, a neki od potomaka su na starim ognjištima adaptirali objekte, podigli apartmane, na šta su ih podstakli vikendaši iz Užica, Čačka, Ivanjice, Beograda... Ovde su, na veliko "vodeno ogledalo", na nekadašnjem ušću Tisovice i Uvca, dolazili na pripreme i veslači Crvene zvezde.

Do ovog mesta sada se stiže automobilom, Foto I. Marinković

Domaćinstva su ove sezone ostala bez prihoda, jer su izostali kupači i kamperi, a malo se ko zanima za izlete, pa su bez posla čamdžije.

- Danima nema žive duše na jezeru, a onda samo poneki par plati jedan sat da se provoza jezerom - žali se čamdžija Galib Hadžibrahimović.

U danima žege Novovarošani i gosti mogu da se osveže jedino na ponton plaži na Radoinjskom jezeru, udaljenom 16 kilometara.

POPRAVLjENA JEDINA DRUMSKA VEZA

ZBOG opadanja nivoa Zlatarskog jezera mnogobrojna domaćinstva na poluostrvu, nekadašnjem međurečju Uvca i Tisovice, ostala su bez vodenog puta. Srećom, početkom nedelje popravljena je jedina drumska veza, makadamski put od Borja u Debelji preko Smudinoga, do obale jezera. Meštani traže od lokalnih vlasti da se povalja put, a započele su i akcije raskresivanja granja koje je natkrililo kolovoz.

Turistima ostala samo ponton plaža na Radoinjskom jezeru, Foto D. Gagričić

POVEĆAVA PROIZVODNjU HE NA DRINI

GLAVNI zadatak akumulacije u Kokinom Brodu je da u malovodnom periodu pretežno izravna energetski, a delom i hidrološki, ostale nizvodne hidroelektrane na Drini i Limu. To dovodi do povećanja proizvodnje nizvodnih hidroelektrana.

Inače, brana Kokin Brod građena je od 1955. do 1961. godine. Reč je o nasutom objektu od kamena sa glinenim jezgrom dužine 1.260 metara. U vreme gradnje bila je jedna od najdužih nasutih zemljanih brana u Evropi. Hidroelektrana Kokin Brod počela je da radi 1962. godine. Punjenjem akumulacije nastalo je veštačko Zlatarsko jezero na mestu koje je pre toga zauzimalo selo Kokin Brod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna