"KAZAN" NA IVICI GLADI: Narodna kuhinja za 750 korisnika opstaje zahvaljujući zalihama i donatorima

J. Ilić

30. 07. 2022. u 06:45

NARODNA kuhinja koja hrani 750 najsiromašnijih Smederevaca, zbog milionskih dugovanja Crvenog krsta i zloupotreba za koje se sumnjiče najodgovorniji u ovoj humanitarnoj organizaciji, na ivici je opstanka, pa se obroci pripremaju od poslednjih zaliha i uz pomoć donatora.

КАЗАН НА ИВИЦИ ГЛАДИ: Народна кухиња за 750 корисника опстаје захваљујући залихама и донаторима

Foto N. Živanović

Najstarija humanitarna organizacija u gradu bukvalno se raspada, a spas za nevoljnike koji sa "kazana" besplatno dobijaju jedini obrok u toku dana može biti novac iz budžeta lokalne samouprave, od koje se očekuje pomoć u poslednji čas.

- Ugovor o finansiranju troškova Narodne kuhinje, koji smo imali sa Gradskom upravom, istekao je pre dva meseca, pa iz sopstvenih zaliha i uz podršku onih koji nam poklanjaju konzerviranu hranu jedva uspevamo da obezbedimo obroke - kaže vršilac dužnosti sekretara CK Maja Jovanovska, napominjući da je na upravo završenom tenderu za finansiranje Narodne kuhinje njihova ponuda najpovoljnija.

Procedura oko zaključivanja ugovora bi trebalo da bude okončana za oko dve sedmice, posle čega bi ovaj problem bio rešen za narednih 12 meseci.

Ali, Crveni krst sa praznom kasom se dovija i kako da spase jedino prihvatilište za beskućnike u ovom kraju. Pri tome, i sami su bez zarada i u strahu da će izgubiti posao.

Sve ovo je posledica dugogodišnjih zloupotreba na koje je Crveni krst Srbije reagovao tek posle više desetina prijava, podnošenjem krivičnih prijava protiv sekretara Tomislava Živanovića i jedne njegove saradnice. Dok se čeka da tužioci Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije "pročešljaju" dokaze, funkcioner koji je ovdašnji CK vodio čak 22 godine je na slobodi - razrešen dužnosti i poslat u penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)