OTKOSI STAROG BANATA: Održani "Žetelački dani" u selu Mužlja kod Zrenjanina

B. GRUJIĆ

03. 07. 2022. u 18:51

MANIFESTACIJA "Žetelački dani" u selu Mužlja kod Zrenjanina, održana je po 39. put, uz narodne igre, tradicionalne nošnje, zvuk izvornih muzičkih instrumenata i stare običaje na njivi.

ОТКОСИ СТАРОГ БАНАТА: Одржани Жетелачки дани у селу Мужља код Зрењанина

Foto: Grad Zrenjanin

Oštre kose i alat su obeležje Banata i mađarskog življa, kojim je pretežno naseljena Mužlja.

Uz pesmu i igru svih generacija Kulturno-umetničkog društva "Petefi Šandor", učesnike "Žetelačkih dana" prigodnom besedom pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Brojnim gostima, među kojima su bili potpredsednica Narodne skupštine Srbije Elvira Kovač idirektor Pedagoškog zavoda Vojvodine Janoš Puškaš, domaćin je bio Ervin Palatinuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Mužlja.

- Sve ove stare običaje, navike i tradiciju, trebada baštinimo, da čuvamo i negujemo, a to uspešno rade organizatori ove manifestacije i ja im se na tome zahvaljujem, jer to je sjajna promocija Mužlje - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.

ŽETELAČKI DORUČAK

NEPOSREDNO pre početka kosidbe, u samom polju priređen je autentični fruštuk, ili žetelački doručak, uz šunku, slaninu, kobasice i druge đakonije.

Na Sunčanom jezeru, u Mužljanskom ritu, na žitnom polju, ni ove godine nije izostalo takmičenje u kosidbi žita na tradicionalni način, onako kako se to u ovim krajevima radilo vekovima, u narodnim nošnjama, ručnom kosom, koja se oštri kamenom na specifičan način. Na takmičenju važni su svi detalji, kao što su dužina otkosa, način oštrenja kose i slaganja pokošenog žita.

Pošto se manifestacija održava u slavu žetve, žita i hleba, pre kosidbe nije izostalo ni osvećenje žita i žetelaca. Takmičarski deo bio je u drugom planu, a najvažnije je bilo druženje, dobro raspoloženje, bogata gastronomska ponuda i tamburaška muzika u prijatnom ambijentu žitnih polja.

U okviru manifestacije, održano je i takmičenje u pecanju za najmlađe, kuvanju riblje čorbe, pesmi i igri folklornih ansambala.

Gosti iz susedstva

PO običaju, domaćim takmičarskim ekipama priključili su se i gosti iz naselja Otelek u rumunskom delu Banata, iz nekoliko mađarskih mesta, Subotice…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DRAMA KOD LOZNICE: Rade ubio vuka od 36 kilograma - na samo 500 metara od sela (FOTO)