USTOLIČENJE NOVOG EPISKOPA ŠABAČKOG: Tron čeka vladiku Jeroteja

V. Mitrić

24. 06. 2022. u 19:29

VLADIKA Jerotej, dosadašnji vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, koga je Sveti arhijerejski sabor, na zasedanju u Patrijaršiji SPC, u Beogradu, u maju, izabrao za novog episkopa šabačkog , po odluci Sinoda SPC biće ustoličen 18. septembra u sabornom šabačkom hramu, posvećenom svetim apostolima Petru i Pavlu.

УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОГ ЕПИСКОПА ШАБАЧКОГ: Трон чека владику Јеротеја

Foto: V. Mitrić

Jeroteja (Petrović), rođen  je 1971 godine u Sremskoj Mitrovici, ali je živeo i odrastao u Mačvanskoj Mitrovici, koja pripada Eparhiji šabačkoj SPC, čije je, zapravo, čedo. Vladika Jerotej dolazi posle episkopa Lavrentija (Trifunović), koji je bio arhijerej skoro pet i po decenija u rasejanju i zemlji.

Baš vladika Lavrentije je, posle razgovora sa njim i njegovim dobrim roditeljima, dao mu blagoslov da ide u manastir. Vladika Jerotej služio je, za Božić, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Šapcu, po molbi i blagoslovu obolelog vladike Lavrentija. Poslednji je arhijerej koji je posetio bolesnog Lavrentija, koji je bio monah skoro 65 godina. Novi šabački vladika bio je i na ukopu episkopa Lavrentija.

- Kao što je vladika Lavrentije dostojno i dosledno nastavio  delo svojih predhodnika episkopa Simeuna Stankovića i Jovana Velimirovića, tako će to činiti i novoizabrani, na radost svih nas, vladika Jerotej. Da može da progovori vladika Lavrentije rekao bi, sigurni smo, da ga je sami Bog poslo na tu dužnost kao čedo eparhije.Duboko posvećen veri, sjajan duhovnik, divan besednik, svestrano obrazovan, kuluran, otmen, pošten i čestit iz časne i poštene kuće, i zaslužuje ovo mesto, ali i on njega - smatraju upućeni u crkvene prilike kod nas.

Novi šabački vladika je završio Osnovnu školu u Mačvanskoj Mitrovici, Gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Godine 1998. godine i pristupio je bratstvu manastira Svetih arhangela u Kovilju, vrlo brzo upisuje Bogoslovski fakulet u glavnom gradu, koji je završio 2009. godine. Tačno 21. novembra, za vreme studija, primio je monaški postrig od episkopa bačkog Irineja kada postaje Jerotej. Bački episkop blagoslovio mu je odlazak u Atinu i učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje. Stekao je diplome crkvenog pojca i učitelja crkvene muzike. Završio je poslediplomske studije iz crkvene muzike. Upisao je doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkog jegarski Porfirije, današnji episkop, a u čin jeromonaga episkop bački Irinej, u oba slučaja u Manastiru Kovilj. Poglavar SPC, Porfirije, je prošle godine u julu u Spomen hramu na Vračaru, svečanim činom arhimadrita tadašnjeg Jeroteja proizveo u čin episkopa topličkog.

Za episkopsku službu je, odmah, čim je dobio panagiju govorio kao o „toj najuzvišenijoj službi i najvećoj časti koju čovek može da dobije  u ovom životu“.

- Po rečima svetog starca Siluana Atonskog , episkopima je data velika blagodat duha svetoga i postavljeni su više svih, te se kao orlovi uzdižu na visinu, posmatrajući nepregledna prostranstva - rekao je vladika Jerotej, koji je istakao da  je blagodaran  Gospodu  što mu je dao čestite roditelje, oca Jovana i majku Ljubicu. - Blagodaran sam im što su, ne žaleći truda i napora i nikad ne misleći  na sebe, učili mog brata i mene šta znači biti dobar, normalan i pošten čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČEO FESTIVAL ŠKOLSKOG SPORTA U KRAGUJEVCU : „Trka za najbržeg Šumadinca“ na stadionu Čika Dača