ODRŽANI 49. "KRAJINSKI OBIČAJI" U ŠTUBIKU: Sela čuvaju običaje

S. M. JOVANOVIĆ

20. 06. 2022. u 14:02

U Štubiku su u organizaciji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednice Štubik, KUD „Prerast“ i tamošnje OŠ “Hajduk Veljko“ , pod pokroviteljstvom opštine Negotin, održani 49. “Krajinski običaji”.

ОДРЖАНИ 49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ У ШТУБИКУ: Села чувају обичаје

Foto: S.M.Jovanović

U spomen na bitku na Štubiku i Malajnici u kojoj su pre tačno 215 godina  srpski ustanici koje su predvodili vožd Karađorđe i vojvode Milenko Stojković, Petar Dobrnjac, Hajduk Veljko Petrović i jedinice generala Ivana Ivanoviča Isajeva savladali brojniju tursku vojsku Mula-paše, zapovednika Vidina i Alije Gušanca, vođe krdžalija, u Štubiku kod Negotina održana je 49. smotra narodnog izvornog stvaralaštva „Krajinski običaji“.

-Heroizam, smelost, odlučnost i ljubav prema domovini koju su, braneći rodnu grudu iskazali naši preci, predstavlja naš amanet koji duboko poštujemo i cenimo. Naša je obaveza da čuvanjem sećanja na značajne datume iz prošlosti ukažemo mladim naraštajima koliko je važno poštovati žrtve koje su braneći slobodu podneli junaci sa ovih prostora, naši preci – rekao je otvarajući ovu smotru Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

U programu su tom prilikom nastupili članovi kulturno-umetničkih društava: Podgorac, “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Floričika” iz Jabukovca, “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča, “Čučuk Stana” iz Sikola i “Vrelo” iz Šarkamena.

-Da ove manifestacije nema ne bismo znali, koliko je lepa naša narodna pesma, igra, nošnja, običaji. U susret 50. “Krajinski običajima” živeo entuzijazam, mladost i lepota, a upravo smo tome svedočili danas – rekla je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Foto: S.M.Jovanović

Najlepše čobanice "Krajinskih običaja"

I ovogodišnje “Krajinske običaje” obeležio je izbor najlepše čobanice. Titulu i povelju „Pastirica“ osvojila je osmogodišnja Jabukovčanka Anđela Miljković. Prva pratilja je Sofija Đurić (18) iz Šarkamena, a druga Milena Stojković (16) iz Štubika.

-Lepo mi je bilo i nije me bilo strah da se takmičim. Mislim da sam pobedila zato što lepo igram i što imam lepu nošnju. Volim da igram u folkloru -  kaže Anđela Miljković.

Pažnju gostiju i meštana privukla su pastirska i nadmetanja tradicionalnih veština. U brzom upredanju vune pobedila je Slavka Mađarević iz Kobišnice koja je za dva minuta uprela nit dugačku 3,01 metar. Drugo mesto pripalo je Jelici Bulbić, takođe iz KUD “Voja Čurić”, koja je za isto vreme uspela da uprede 1,38 metara dugu vunenu nit.

-Ovo mi je treći put da učestvujem. Vežbala sam poslednjih nekoliko dana. Prošle godine sam bila treća, sad eto prva. Predem na preslici koja je stara 100 godina i koja je pripadala mojoj prababi. Ostala je u porodici, sad je ja iznosim samo za ovakve smotre – kaže Slavka Mađarević.

Tatjana Trandafirović iz Kobišnice je osvojila priznanje u disciplini brzog spremanja kačamaka. Iako je i ove godine bila jedina takmičarka popularnu vlašku “mamaljigu” je majstorski pripremila, spremajući je od domaćen projnog brašna.

-Nema tu nikakve tajne. Voda, so, to se prokuva, pa se dodaje malo po malo projnog brašna, domaćeg, i dugo meša. Tako spremam godinama, tako sam od mame i babe- kaže Tatjana Trandafirović.

U disciplini bacanja kamena sa ramena prvi je Ivan Vujić iz Malajnice sa rezultatom od 10,06 metara drugi njegov zemljak Doris Nikolić koji je kamen bacio 9,78 metara dalje, a treći Bojan Živanović iz Jasenice sa skorom od 8,92m.

Aleksandar Ilić iz Bukovča osvojio je prvo mesto u skoku u dalj iz mesta sa rezultatom od 2,40 mketara, Nenad Tomić iz Kobišnice drugo sa 2,15 a Željko Pavlović iz Dupljana treće sa skokom od 2,14 metara.

U nadvlačenju konopca ponovo je pobedila ekipa KUD “Prerast” iz Štubika čiji su izazivači bili združene ekipe iz Bukovča i Kobišnice. Pobedničku titulu zadržao je i sGoran Marinković iz Štubika u potezanju čobanskog štapa, koji je 15 godina apsolutni šampion u ovoj disciplini, ali je publika zdušno podržala i njegovo izazivača Ivana Pavlovića iz Dupljana.

Ovogodišnji 49. “Krajinski običaji” počeli su tradicionalnim polaganjem venaca na spomen obeležje herojima bitke na Štubiku i Malajnici. Vence i cveće su položile delegacije opštine Negotin, negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Istorijskog arhiva, SUBNOR-a Negotin, Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina Negotin, Boračke organizacije Štubik, Mesnih zajednica Štubik i Malajnica, KUD-a „Prerast“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika.

-Živo sećanje i proslavljanje ovih velikih junaka daju hranu i melem dušama našim i stremljenje ka svakom dobru, a sećanjem na njih otržemo ih od zaborava, i pred sobom, po rečima vladike Nikolaja “imamo živu galeriju svojih velikih i svetlih duhova” – rekao je tom prilikom Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani