BAKIĆ: Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

Novosti onlajn

17. 06. 2022. u 15:36

DANAS smo, zahvaljujući sredstvima Ministarstva privrede i Grada Subotice, u naselju Čantavir, započeli radove na izgradnji turističko-manifestacionog trga. Ovaj projekat vredan je nešto više od 55,8 miliona dinara (sa PDV-om), izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

БАКИЋ: Почели радови на изградњи туристичко-манифестационог трга у Чантавиру

Foto: Novosti

Ministarstvo privrede izdvojilo je, u tu svrhu, sredstva u visini od oko 27,9 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedio Grad. Površina trga za turističke svrhe biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

Trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija i Grad Subotica je doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor dostojan svojih stanovnika.

U Čantaviru živi šest i po hiljada ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život.

Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga.

Uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneće veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom. Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela.

Vašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno se održavaju više decenija. Svake treće nedelje u mesecu, u periodu od marta do novembra, održava se vašar na dve lokacije, dok je svake nedelje dva puta pijačni dan, u četvrtak i u nedelju. Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima, npr. ručno rađeni slatkiši, kožna galenterija, ručno rađene korpe, voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi. Od 120 izlagača, 70 prodaje poljoprivredne proizvode, 10 hranu i mesne proizvode, 10 zanatske proizvode, a ostalih 30 prodaje garderobu i kućne aparate.

Preduzetnici i zanatlije koji se pojave na čantavirskoj tradicionalnoj pijaci podsećaju na stara vremena, kada nisu postojali veliki trgovinski lanci. Oni dolaze uglavnom sa šireg podrčuja Bačke i Banata, a naročito iz Sente, Kanjiže, Ade, Mola, Čoke, Utrina, Gunaroša, Bačke Topole, Oroma, Bajmoka i naravno samog Čantavira i Subotice.

Ovim projektom ćemo ih sve objediniti na jednom mestu, čime nastavljamo kako ispunjavanje komunalnih potreba naših građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou. Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad. To su i razlozi što je projekat prepoznalo i podržalo Ministarstvo privrede, na čemu smo posebno zahvalni ministarki Atanasković, sa kojom smo više putra razgovarali i naišli na njeno razumevanje.

Za tri meseca Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama. Neka je srećan rad izvođačima, pa da se svi okupimo na novom trgu po okončanju radova - izjavio je Bakić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)