GRADONAČELNIK BAKIĆ: Grad Subotica će se prema Holokaustu uvek odnositi sa posebnim pijetetom

Novosti online

16. 06. 2022. u 14:26

POLAGANJEM venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, na Trgu jevrejskih žrtava, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 78. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ: Град Суботица ће се према Холокаусту увек односити са посебним пијететом

Foto: Strahinja Babović

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Stevan Bakić, a u ime Skupštine grada Subotice predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u subotičkoj Sinagogi, istakao da smo se danas, kao i svakog 16. juna, okupili da se setimo četiri hiljade Subotičana koji su, na ovaj datum 1944. godine, odvedeni u logore smrti samo zato što su bili Jevreji.

Foto: Strahinja Babović

- Kada smo sabrani u ovom velelepnom molitvenom prostoru koji su ostavili iza sebe, u koji su ugradili sav duh i umeće kojim su oplemenjivali Suboticu od 18. veka, podsetimo se strašne razmere tragedije koju je ovaj grad kroz taj gnusni zločin doživeo. Subotička Sinagoga podignuta je za veliku, snažnu i bogatu zajednicu. Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su u njima sedele i čuvale veru svojih predaka, donesenu iz Svete zemlje. Veru i kulturu koju je izopačeni um nacističkih zločinaca doživeo kao najvećeg neprijatelja, koji se mora istrebiti - rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je kako okupator pre 78 godina ipak nije uspeo da uništi jevrejsku Suboticu, da je zajednica preživela kroz malobrojne pojedince i porodice koje su izbegle smrt i uspele da se vrate u svoju zemlju i svoj grad.

- Mnogi posle strašnog stradanja nisu mogli da ostanu ovde, već su svoj novi život potražili u Izraelu, ali ni oni nisu zaboravljali veliko nasleđe koje su njihovi stari ostavili u Subotici. Jevrejska opština je istrajala i dočekala veličanstenu obnovu svoje sinagoge, koju su zajedno sprovele Republika Srbija i Mađarska, u kojoj se danas opet Jevreji mole Bogu, a svi njihovi gosti uživaju u lepoti duhovnosti kojim ovo mesto odiše, i u umetnosti koja je uvek dobrodošla u ovom hramu - rekao je Bakić.

Foto: Strahinja Babović

On je naglasio da danas, prezirući i večnoj sramoti predajući one koji su sejali smrt u ovom gradu „uznosimo molitvu za žrtve i svedočimo oporavku i lečenju rana jevrejske zajednice“.

- Kao što smo prošle godine posebno istakli osam decenija od početka stradanja naše zemlje i grada u Drugom svetskom ratu, tako se i sada podsećamo da je pre osamdeset godina, tokom odlučujuće Staljingradske bitke, započelo konačno slamanje nacističke ratne mašine. Promena toka rata će, kroz velike žrtve i stradanja, dovesti do konačne pobede 1945. godine, nakon koje je ruka pravde stigla najveći broj zločinaca koji su bili odgovorni za genocid koji je sprovođen na ovom prostoru. Grad Subotica neće nikada zaboraviti one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom- poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Predsednik Skupštine grada Subotice i predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ dr Balint Pastor je istakao da današnji dan nije jedini kada se sećamo žrtava Holokausta i da Subotica gotovo da nema nijedan kutak, ulicu ili trg koji ne podseća i na njih.

- Dakle, mi danas, na dan godišnjice zajednički činimo ono što svi mi ovde prisutni čvrsto zastupamo – bilo u javnim ili privatnim istupima: izjavljujemo da duboko osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i intolerancije. Da su ljudski život, dostojanstvo i sloboda neprikosnoveni. Da ni rasna, ni verska, nacionalna ili bilo koja druga urođena ili nasledna osobina ne može predstavljati osnov za stigmatizaciju. Jer ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je govor mržnje opasan i štetan. Dovoljno je svega nekoliko nepovoljnih društveno-ekonomskih prilika da nađe sebi plodno tlo, da ojača i proglasi neprijatelja, kao što i neraščišćena prošlost, odnosno negiranje činjenica kriju ogromnu opasnost - rekao je, između ostalog, dr Balint Pastor.

Foto: Strahinja Babović

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge položili su i predstavnici Severnobačkog upravnog okruga, ambasade Mađarske u Beogradu, konzularnih predstavništava, jevrejskih opština, nacionalnih saveta i pojedinih  organizacija i udruženja.

U ime subotičke lokalne samouprave venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, na Trgu jevrejskih žrtava, položili su zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnik gradonačelnika Marko Marić i član Gradskog veća Srđan Samardžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)