USPELA PETICIJA, VRAĆAJU ODELJENJA: Pozitivna odluka Ministarstva prosvete o srednjoj školi "Sveti Trifun" u Aleksandrovcu

S. Babović

16. 06. 2022. u 06:47

UKOLIKO dovoljan broj učenika osmog razreda osnovnih škola pokaže interesovanje za upis opšteg smera - gimnazijskog profila u Srednjoj školi "Sveti Trifun" u Aleksandrovcu, to će moći da urade u okviru dva odeljenja, nakon pozitivnog odgovora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na peticiju profesora i meštana Aleksandrovca koji su tražili povratak jednog gimnazijskog odeljenja.

УСПЕЛА ПЕТИЦИЈА, ВРАЋАЈУ ОДЕЉЕЊА: Позитивна одлука Министарства просвете о средњој школи Свети Трифун у Александровцу

Foto S. Babović

Krajem aprila, zaposleni u školi su se obratili ministarstvu, iznoseći da su bili iznenađeni kada su videli da je u Konkursu za upis učenika u školsku 2022/2023. izostavljeno jedno od dva opšta odeljenja profila gimnazije. Nastavničko veće je, naime, nešto ranije donelo odluku da se čak, pored postojeća dva odeljenja sa po 30 učenika, uvede i nov smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, sa ukupno 20 đaka.

- Na osnovu anketiranja učenika osnovnih škola opštine, broj zainteresovanih za upis u prvi razred gimnazije je više nego zadovoljavajući - stajalo je, između ostalog, u pismu prosleđenom nadležnom ministarstvu.

- Ukoliko naši učenici budu primorani da zbog obrazovanja koje im je do sada bilo dostupno u našem gradu odlaze u druge gradove, dovešće se u pitanje budućnost Aleksandrovca, koji se ne može zamisliti bez intelektualaca i mladih ljudi.

Foto FB

Ukidanjem jednog odeljenja, naveli su zaposleni, doći će se u situaciju da se ostane bez minimum sedam radnih mesta u redovima profesora, a samim tim, kako se dodaje, smanjuje se i potreba za administrativnim i pomoćnim osobljem. Tokom maja, počelo je i potpisivanje peticije među građanstvom, koji su se u većem broju izjasnili da traže vraćanje jednog odeljenja. Na kraju, ove nedelje je stigla vest da je peticija bila uspešna.

- Ministarstvo je na inicijativu profesora, a na osnovu prikupljenih podataka o zainteresovanosti učenika za upis u prvi razred Gimnazije opšteg tipa i velike podrške i zalaganja opštinske uprave, donelo odluku o vraćanju drugog odeljenja opšteg tipa Gimnazije ukoliko, nakon položene male mature, bude dovoljan broj učenika zainteresovanih za ovaj smer - navod se u saopštenju škole.

- Dragi osmaci, na vama je da dobro uradite malu maturu i kao prvu želju navedete opšti tip gimnazije u Aleksandrovcu.

Foto S. Babović

Vinogradi na sedam hektara

SREDNjA škola "Sveti Trifun" jedna je od najboljih u Srbiji. Uspesi učenika beleže se na svim poljima, od "gimnazijskih" opštih predmeta, do rezultata učenika stručnih odeljenja. Škola je nastala 1926. na temeljima specijalne Vinodeljsko-voćarske škole, ima vinski podrum iz 1924. godine. Pored oglednih vinograda na oko sedam hektara, koji su ukras ovog dela Aleksandovca, smeštenih između školske zgrade i Muzeja vinarstva i vinogradarstva, đaci gaje i jabuke, kruške, šljive, višnje i dunje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku