SVEČANIJE NEGO IKAD: Šapčani obeležili slavu Grada (FOTO)

V.Mitrić

13. 06. 2022. u 10:20

ŠAPČANI su svečanije nego ikad, sa sveštenstvom i monaštvom iz grada i kraja, proslavili slavu grada - Druge Trojice.

СВЕЧАНИЈЕ НЕГО ИКАД: Шапчани обележили славу Града (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

U litiji koja je prošla gradom bilo je više stotina ljudi, koje je pozdravilo više hiljada sugrađana, koji su stajali kraj ulica ili su mahali i slali poljupce iz svojih kuća i stanova.

Šabac, kako je rekao gradonačelnik dr Aleksandar Pajić, "velikim koracima ide u sve svetliju budućnost, u svakom pogledu, a istovemeno čuva tradiciju, običaje i kulturnu i nacionalnu baštinu grada, Srbije i svoga roda".

- Šabac je od početka građen na najbolji mogući način, a mi radimo i gradimo, ugledajući se na te naše davne pretke, koji su podizali grad na Savi, ali i sebe i svoje najmilije da više nauče, saznaju i spoznaju - rekao je gradonačelnik Pajić, posle rezanja slavskog kolača ispred zdanja lokalne vlasti.

-Šabac je bio i biće ponos Srbije. A divna veza grada i Eparhije šabačke neprestano svedoči da o gradu brinemo i u duhovnom, i obrazovnom, i u kulturnom smislu.

Graditelj savremenog Šapca gospodar Jevrem Obrenović i njegova supruga Tomanija, inače Lozničanka, kćerka čuvenog vojvode Ante Bogićevića, kako se čulo na ovoj svetkovini, bili bi ponosni na razvoj grada i njegovu posvećenost da bude deo savremenog sveta, ali i da čuva i neguju "svoju dušu".

- Šabac je grad koji zaista ima "dušu", ono što svakoga, pa makar jednom došao ovde, čini njegovim doživotnim zaljubljenikom - kaže ugledni šabački lekar i veliki crkveni zadužbinar dr Milan Miško Ranković.

- Šabac je ne samo naš grad, već i naša ljubav. Gradeći ga, u svim oblastima, postajemo bliži Bogu i apostolima na koje je sišao duh Božji, posle čega su krenuli da šire veru Hristovu. Složni, umnoženi i oboženi, kako reče naš svetac lelićki, vladika Nikolaj, nema šta ne možemo i kad je najteže.

Povodom slave, služena je sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla kojoj su, pored vernika, prisustvovali i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sa svojim timom iz Gradske uprave.

BONUS VIDEO - SRPSKA TRUBA SA FRANCUSKIM ŠARMOM: Bend "Ci Slav" proslavio našu muziku u Zapadnoj Evropi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)