SAMO DVA SATA OD BEOGRADA DO CRNOG MORA: Okrug Burgas pokrenuo inicijativu da Vlada Bugarske što pre uspostavi direktni leti do Beograda

E. BOŽIĆ TALIJAN

13. 06. 2022. u 08:36

TURISTIMA i biznismenima iz Srbije u skoroj budućnosti moglo bi da bude potrebno samo dva sata da stignu do južne bugarske obale Crnog mora.

САМО ДВА САТА ОД БЕОГРАДА  ДО ЦРНОГ МОРА: Округ Бургас покренуо иницијативу да Влада Бугарске што пре успостави директни лети до Београда

Foto Promo

Toliko bi trajalo putovanje ukoliko Vlada Bugarske usvoji inicijativu zvaničnika Burgaskog okruga da finansira uspostavljanje direktne avio-linije između grada Burgasa i Beograda.

Taj predlog se odnedavno nalazi na stolu izvršne vlasti našeg suseda. Zamenik načelnika okruga Burgas, Plamen Janev, predstavio je tu inicijativu srpskim novinarima u Pomorju, tokom informativne ture koju su organizovali Ambasada Bugarske i njihovo Ministarstvo turizma.

- Uspostavljanje direktnog leta od Beograda do Burgasa, bilo bi isplativo za obe zemlje - istakao je Janev.

- Radićemo na realizaciji te ideje, čiji će značaj u budućnosti samo da raste. Tu se otvaraju velike mogućnosti za obe države, da bolje promovišemo i iskoristimo naše turističke potencijale, kao i za biznismene iz Srbije koji su zainteresovani da ulažu u ovu oblast. Greška je što u prethodnih 10 godina nismo radili na tešnjem povezivanju naše dve zemlje. Zainteresovani smo da unapređujemo saradnju sa Srbijom.

Burgaski okrug je najveća administrativna oblast u Bugarskoj i turistički biser koji još nije dovoljno otkriven. Jedno od najzanimljivijih mesta i najznačajnijih otkrića iz perioda tračanske civilizacije je Beglik Taš. Kameno svetilište ovog antičkog naroda posvećeno je kultu sunca, a nalazi se nekoliko kilometara severno od grada Primorsko. Gradonačelnik Dimitar Germanov, kaže da to mesto ima najšire plaže u Bugarskoj i najfiniji pesak. Zanimljivo je da u ovom simpatičnom gradiću nema nezaposlenih, a izdržava se od turizma. Obala se može obići organizovanom turom brodićem, uz ispijanje šampanjca ili sokova. U ovom mestu mogu se naći apartmani, čija je cena oko 30 evra po noći, ili hotelski smeštaj od 40 do 50 evra.

Foto Promo

U selu Bulgari, na mističnoj, šumovitoj planini Strandža blizu turske granice, opstao je paganski običaj hodanja po žaru. Ovaj ritual, koji se održava jednom godišnje 3. juna u noćnim satima, privlači reku ljudi. Dok se na trgu u selu spaljuje nekoliko debala drva i priprema žar, na bini ansambl u narodnim nošnjama izvodi tradicionalne pesme iz tog kraja. U iščekivanju jedinstvenog događaja, posetioci se goste na obližnjim tezgama načičkanim duž ulice. Miris roštilja golica nozdrve. Kao na našim vašarima, ima svega, od šećerne pene, mekika, pečenog mesa... Turistički vodič, Plamen Stefanov, objašnjava da učesnici "plesa na vatri" moraju da imaju posebnu vrstu fizičke i mentalne pripreme.

Nesebar je jedan od najlepših gradića na bugarskom primorju, praktično spojen sa jednim od najvećih letovališta, Sunčev breg. Stari deo grada, koji je pod zaštitom Uneska, datira od pre više od 3.000 godina, a prvobitno je bio tračko naselje. Smešten je na poluostrvu koje je dugačko 850, a široko 300 metara. Taj prostor je ispresecan uskim ulicama sa turskom kaldrmom, mnoštvom malih radnji i nizovima kuća koje su pravljene od kamena, ali su u gornjem delu obložene drvetom zbog vlažne klime. Ovde se nalazi i više pravoslavnih hramova.

Foto Promo

Sanset rizort u Pomorju je luksuzni kompleks od pet zgrada i nekoliko bazena na otvorenom, koji se nalazi na samoj plaži, a udaljen je oko 20 kilometara od Burgasa. U objektu je smešteno desetak restorana i isto toliko kafića i barova, kao i spa, velnes centar i kuglana. Posetioci mogu da se opredele za aranžman sa doručkom, polupansion i ol-inkluziv. U sezoni, apartman sa jednom spavaćom sobom, ol-inkluziv, košta 250 evra za noć.

- Najskuplji apartman ima tri spavaće sobe i pogled na Crno more, a njegova cena sa doručkom je 450 evra - kažu domaćini.

- U varijanti ol-inkluziv košta 650 evra.

BUGARI NEZADOVOLjNI STANDARDOM

U BUGARSKOJ je komunizam pao pre više od tri decenije. Ta zemlja je članica NATO od 2004, a Evropske unije od 2007. godine. Međutim, ova članstva nisu joj obezbedila nikakav boljitak. Tranzicija u kapitalizam dovela je do porasta nezaposlenosti, velikih migracija stanovništva u zemlje zapadne Evrope i pada nataliteta. Građani Bugarske danas ističu da su razočarani, jer su kao članica NATO i EU očekivali bolji standard i život.

Foto Promo

OGRANIČENA KUPOVINA NAMIRNICA

GORIVO je u Bugarskoj, pre rata u Ukrajini, koštalo oko jedan evro, a sada je cena dve osnovne vrste derivata, benzina BMB 95 i evrodizela oko 1,7 evro. Vekna običnog belog hleba ima 400 grama i košta od pola, do evro i po. Kupovina brašna i šećera u trgovinskim lancima koje smo mi obišli ograničena je na pet pakovanja, a ulja na tri litre. Kilo brašna tip 500 košta od 0,65 do 0,96 evra, a šećera 0,74 evra. Flaša suncokretovog ulja je od 2,55 do tri evra. Deset komada jaja se kreće od 1,2 do 2,3 evra. U objektima brze hrane, za običan burger treba izdvojiti od četiri do pet evra. Limenka pola litre piva staje 1,5 evra.

MINIMALAC 332 EVRA

SINDIKATI u Bugarskoj su izračunali da neophodni minimalni prihodi za preživljavanje četvoročlane porodice iznose 1.200 evra. Ova zemlja je lane, prema podacima Evrostata imala najnižu minimalnu zaradu u EU, koja je iznosila 332 evra. Zbog inflacije, na koju je uticao rat u Ukrajini, minimalna zarada je od 1. aprila povećana na 350 evra, a prosečna iznosi 661 evro. Najniža penzija će od 1. jula biti povećana na 235 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)