POMEN ZA ŽRTVE ALBANSKIH EKSTREMISTA: Proslavljena slava crkve u Velikom Trnovcu

Дејан Ристић
Dejan Ristić

06. 06. 2022. u 14:31

U CRKVI cara Konstantina i carice Jelene u Velikom Trnovcu kod Bujanovca proslavljena je istoimena slava ove svetinje na jugu Srbije.

ПОМЕН ЗА ЖРТВЕ АЛБАНСКИХ ЕКСТРЕМИСТА: Прослављена слава цркве у Великом Трновцу

Eparhija vranjska

Proslava je započeta organizovanjem svečane litije oko crkve, nakon koje je episkop vranjski Pahomije izvršio mali pomen upokojenima, koji počivaju na porušenom groblju u porti crkve, a koji su stradali od strane albanskih ekstremista. 

Nakon toga je izvršen čin blagosiljanja slavskih darova i rezanje slavskog kolača koje je za ovu priliku pripremila ovogodišnja kuma hramovne slave, Jelena Matić Dabetić iz Bujanovca. Tom prilikom je episkop Pahomije blagoslovio kumstvo za narednu godinu koje je preuzela Jelena Ristić Trajković iz Bujanovca. Po završenoj liturgiji, organizovana je trpeza ljubavi, koju je, pored bratstva hrama, pripremila i ovogodišnja kuma hramovne slave.

Crkva u Velikom Trnovcu datira još iz vremena Nemanjića. Porušena je 1878. godine, zatim obnovljena 1937. i na kraju rekonstruisana 1990. godine. Veliki Trnovac je jedno od najvećih sela na krajnjem jugu Srbije, naseljeno gotovo isključivo Albancima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna