EPARHIJA KATANCEM ŠTITI IMOVINU: Izletnici neće da se zameraju crkvi, negoduju zbog zatvaranja puta do Popove plaže kod Bujanovca

J. STOJKOVIĆ

01. 06. 2022. u 08:25

TAKOZVANA Popova plaža u blizini manastira Sveti Prohor Pčinjski godinama unazad je omiljeno svratište izletnika i rekreativaca, ali je Eparhija vranjska nedavno na putu do nje postavila kapiju sa katancem.

ЕПАРХИЈА КАТАНЦЕМ ШТИТИ ИМОВИНУ: Излетници неће да се замерају цркви, негодују због затварања пута до Попове плаже код Бујановца

Foto J. Stojković

Kako je saopšteno, to su morali da učine kako bi zaštitili imovinu od vandala i bahatih izletnika, a ukazuju i da prilaz Pčinji postoji kroz vikend-naselje...

Ljubitelji prirode, ne želeći da se zameraju Eparhiji, ipak smatraju da je ovakvo zaprečavanje prolaza do Popove plaže - na kojoj su stasavale generacije ne samo Vranjanaca - šokantno.

Kažu, najmanje deceniju i po nikada niko nije zatvarao put do vikendica i samog kupališta, pa su mnogi - upravo zbog netaknute prirode koja okružuje svetinju - rado pešačili i po nekoliko kilometara. Nije mali broj ni onih koji su prvobitne jednodnevne izlete pretvarali u mini-odmore u ovoj lepoti, ali se čini da nisu baš svi bili dobronamerni.

Foto J. Stojković

- Put do reke Pčinje vodi preko Velike njive, na kojoj se nalazi manastirski voćnjak i bašta. Nesavesni posetioci su i lane vadili krompir i drugo povrće, a u jesen su neovlašćeno obrali i odneli tri četvrtine voća, mahom šljiva i jabuka. Jedan izletnik je, čak, bez saglasnosti manastira, postavio kamp-prikolicu i ispred nje izbetonirao terasu - saopštavaju iz Kancelarije episkopa vranjskog, napominjući da je postavljena kapija već dva puta odvaljivana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)