NEMI SVEDOCI VEKOVA: U Negotinu otvorena izložba fotografija "Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj"

S. M. JOVANOVIĆ

21. 05. 2022. u 08:25

PORED brojnih hramova i manastira, od kojih su najstariji građeni još u srednjem veku, Negotinska Krajina može da se pohvali i crkvama brvnarama na teritoriji Eparhije timočke.

НЕМИ СВЕДОЦИ ВЕКОВА: У Неготину отворена изложба фотографија Цркве брвнаре у Епархији тимочкој

Foto S. M. Jovanović

Sve tri su u opštini Negotin - u selima Trnjane, Popovice i Brestovac - podignute su krajem 18. i tokom 19. veka, mahom od drveta i kamena, te sakrivene od glavnih puteva i od turskih očiju. Nisu, međutim, promakle Stanku Kostiću, fotografu i pasioniranom istraživaču razvoja crkvene umetnosti na tlu Srbije, sada i autoru izložbe "Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj" koju su u Galeriji Doma kulture, u okviru "Majskih svečanosti" povodom Dana Negotina, upriličili Istorijski arhiv i ovdašnji Dom kulture.

- Te bogomolje su nastale iz narodne potrebe da zboruje i saboruje, te rešava svoja krupna pitanja, ali i zarad potrebe za verom i njenim očuvanjem. Bilo je, međutim, i ktitora koji su na ovaj način ostavili trag za sobom - objašnjava Kostić, navodeći da se ove negotinske svetinje od ostalih u Srbiji, a ima ih četrdesetak, razlikuju po izbačenom pevničkom prostoru na južnim i severnim stranama, te krovovima koji nisu kosi kao oni u zapadnoj Srbiji.

Crkva brvnara u Brestovcu je sagrađena 1798, u Popovici 1807, a u Trnjanu 1829. Sva tri hrama spadaju u nepokretna kulturna dobra, a kao spomenici kulture upisani su 1976. godine i sve leže na osnovi od starih spomenika, ili nekih starih bogomolja

- Crkva Svete Trojice u Trnjanu prokišnjava, deo krovne konstrukcije je urušen, pa posete nisu dozvoljene, a od drvenog ikonostasa je ostao samo skelet... - istoče Kostić, dok arhijerejski namesnik negotinski, protonamesnik Marjan Kerčulj opominje da ćemo, ako se ti hramovi sruše, ostati bez jednog dela srpske istorije, ali i budućnosti.

Iako najstarija, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Brestovcu je najbolje očuvana jer je više puta renovirana, a - za razliku od druge dve, koje su u obliku krsta, ona je jednobrodna. Crkva u Popovici, posvećena Svetoj Trojici, ima dve pevnice, a ispred zapadnih vrata i manji trem. Iako je uobičajeno da se na dverima nalaze Blagovesti, na ovoj svetinji su prikazi iz Starog i Novog zaveta.

ZADATAK

- naš zadatak je da ove svetinje, od kojih ove u Brestovcu i Trnjanu pripadaju namesništvu negotinskom, a ona u Popovici namesništvu zaječarskom, sačuvamo i za buduća pokolenja - kaže Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!