SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NEGOTINU: Više od 300 nezaposlenih konkurisali na 150 radnih mesta kod 20 poslodavaca

S. M. J.

19. 05. 2022. u 16:40

NACIONALNA služba za zapošljavanje organizovala je danas u Negotinu, uz podršku lokalne samouprave, 14. po redu Sajam zapošljavanja kome se odazvalo 20 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 150 radnika.

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У НЕГОТИНУ: Више од 300 незапослених конкурисали на 150 радних места код 20 послодаваца

Foto: S.M.Jovanović

Više od 300 nezaposlenih, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, odazvalo se pozivu da učestvuju na 14. Sajmu zapošljavanja u Negotinu koji je okupio 20 poslodavaca sa ukupno 150 radnih pozicija.

-Sajam zapošljavanja kao aktivna mera zapošljavanja je dobro mesto susreta velikog broja poslodavaca i nezaposlenih osoba kojim Nacionalna služba za zapošljavanje ostvaruje posredovanje između poslodavaca i nezaposlenih -  rekla je Lidija Načić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Karakteristika ovog Sajma, kao i prethodnih, bila je činjenica da na postojećem tržištu rada, na osnovu iskazanih potreba, mesta ima uglavnom za nekvalifikovane radnike i one sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti.  Radna mesta sa fakultetskim diplomama ponudila su samo četiri poslodavca  kojima su potrebni hemijsko-tehnološki inženjeri za laboratoriju i pogon, građevinski i mašinski inženjeri, inženjer elektrotehnike i inženjera saobraćaja.

Foto: S.M.Jovanović

 

Lokalna samouprava, inače, mere aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa Lokalnim akcionim planom, realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kroz programe samozapošljavanja i stručne prakse.

-Današnji sajam zapošljavanja predstavlja treću meru koja je važna kako bi se ostvarili  kontakti između poslodavaca i nezaposlenih, animirala javnost u vezi rešavanja problema nezaposlenosti i povećala informisanost nezaposlenih -rekao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

U ponudi su bila radna mesta za, negovateljice, medicinske sestre i servirke u domovima za stare, a među traženijima su bili i  konobari, kuvari, pica majstori, higijeničari, pomoćni radnici u kuhinji u ovdašnjim ugostiljskim objektima, a tražili su se i vozači, prodavci, administrativni i pomoćni radnici u magacinu, autolimari, biletari-dispečeri, prodavci, monteri, po jedan automehaničar i serviser poljoprivrednih mašina i čak 25 agenata terenske prodaje za ovdašnji “Telekom”.

Foto: S.M.Jovanović

 

Za potrebe prahovske hemijske industrije bilo je oglašeno 57 radnih pozicija za elektrotehničare, nekvalifikovane radnike, zavarivače, bravare, vozače industrijske mehanizacije, radnike-plastičare, konstruktore građevinskih radova.

Sajam je obeležilo, definitivno, veliko interesovanje mladih i nezaposlenih u srednjim godinama, od kojih jedni smatraju da su ovakvi programi prilika da se zaposle, a drugi da su u pitanju radne pozicije koje će već za par meseci dobiti druge uposlenike, opet sa evidencije nezaposlenih.  Neki od od učesnika sajma kažu da ih poslodavci sa ranijih sajmova nisu pozivali na razgovore, a one koje jesu da su saznali da je “radno vreme fleksibilno, opis radnog mesta širok i podrazumeva više pozicija, a plata minimalna”.

U opštini Negotin, prema evidenciji NSZ je 1.858 osoba, od kojih su 1.002 žene. Najviše ih je nekvalifikovanih 887, zatim 520 sa četvrtim i 248 sa trećim stepenom stručnosti, šesti stepen ima 90, a sedmi 106 nezaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!