JAGODINA - KOLEVKA STAKLARSTVA: Izložba u Zavičajnom muzeju

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 05. 2022. u 12:32

IZLOŽBA „Rađanje staklarstva u Srbiji: staklo iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina“ otvorena sinoć u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

ЈАГОДИНА - КОЛЕВКА СТАКЛАРСТВА: Изложба у Завичајном музеју

Foto:Z.Gligorijević

Postavku čini preko 80 predmeta od stakla iz muzejskih zbirki Arheološkog i Umetničkog odeljenja, a najstariji eksponat je balsamarij, toaletna bočica iz 3.-4. veka, sa arheološkog nalazišta „Horeum margi“ u Ćupriji. Posetioci izložbe mogli su da vide proizvode iz Staklare Avrama Petronijevića i Nacka Jankovića, kao i arheološko staklo sa raznih arheoloških lokaliteta. Autori izložbe su Smiljana Dodić, arheolog i Jasmina Trajkov, istoričar umetnosti, muzejski savetnici Zavičajnog muzeja Jagodina.

Trajkov je rekla da je teritorija Grada Jagodine „kolevka nacionalne proizvodnje stakla i industrijalizacije u obnovljenoj Srbiji, jer je na lokaciji između sela Miševića i Belice 1846. godine Avram Petronijević osnovao prvu Staklaru“.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Smiljana Dodoć ocenila je da se Zavičajni muzej pridružio svetkovini staklarstva u međunarodnoj godini stakla, jer se staklarstvo u Srbiji prvih 50 godina dešavalo na teritoriji grada Jagodine.

Ona je dodala da među ulomcima staklenih posuda, otkrivenih u kompleksu manastira Manasije iz vremena despota Stefana Lazarevića, posebno mesto zauzimaju rekonstruisano kandilo i fragmentovana zdela od livenog stakla, raznobojna kružna prozorska okna, primerak okulusa od bezbojnog livenog stakla, kao i brojni primerci srednjovekovnog nakita od stakla, naročito narukvica od staklene paste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!