IZLOŽBA IZ DAVNINA ZA POKOLENJA: Manifestacija Muzeji za 10 i u Zrenjaninu

B.G.

13. 05. 2022. u 00:46

POVODOM obeležavanja Evropske noći muzeja u okviru manifestacije Muzeji za 10, u subotu, 14. maja, u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu otvara se izložba Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021. autorke Branke Sikimić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

ИЗЛОЖБА ИЗ ДАВНИНА ЗА ПОКОЛЕЊА: Манифестација Музеји за 10 и у Зрењанину

Foto: Muzej Zrenjanin

Izložba predstavlja osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikupljanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavljenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odeljenja Muzeja u Zrenjaninu.

Većina predmeta iz postavke datira iz prve polovine 20. veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečjih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

BONUS VIDEO - KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)