SARADNJA SA EU VREDI MILIONE I OLAKŠAVA POSTIGNUĆA: Delegacija ambasadora zemalja članica EU posetila Svilajnac

Z. G.

13. 05. 2022. u 05:44

EVROPSKA unija je u infrasrukturu Svilajnca od 2014. godine uložila 15 miliona evra, pa je ovo dobar primer kako EU i Srbija mogu da stvore dobre uslove za lokalni razvoj - ocenio je Emanuele Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji, koji je ovaj grad posetio sa 20 ambasadora država članica EU.

САРАДЊА СА ЕУ ВРЕДИ МИЛИОНЕ И ОЛАКШАВА ПОСТИГНУЋА: Делегација амбасадора земаља чланица ЕУ посетила Свилајнац

Delegacija u Prirodnjačkom centru Srbije, Foto Z. Gligorijević

Delegacija je obišla Prirodnjački centar Srbije u koji je EU uložila 6,5 miliona evra, dok je u rekonstrukciju Doma kulture u Kušiljevu EU, preko projekta EU PRO, uložila 150.000 evra, dok je Opština Svilajnac dala oko 35.000 evra.

- Ukoliko svi zajedno radimo - EU, države članice, opštine i Vlada Srbije, možemo puno toga da postignemo. Sarađujemo u raznim sektorima, poput socijalnog, u okviru koga se grade stambeni objekti za osobe kojima je neophodno, u oblasti obrazovanja, za šta je najbolji primer Prirodnjački centar Srbije, kao i u oblasti kulture, ali i ekonomije, u okviru koje se izrađuju pristupni centri za industrijske zone. Sve što je urađeno korisno je za stanovništvo - dodao je Žiofre.

Dom kulture u Kušiljevu izgrađen sredstvima EU, Foto Z. Gligorijević

Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine, da EU nije donirala 6,5 miliona evra, Svilajnac se nikada ne bi na taj način oporavio od posledica poplava iz 2014. godine, niti bi uradio druge projekte, poput regulacije Velike Morave, kako poplave više nikada ne bi pogodile ovaj grad. EU je u ove radove uložila 10 miliona evra.

- U industrijskoj zoni u Svilajncu posluje nekoliko stranih firmi, a dosta je domaćih kompanija, koje rade za evropsko tržište. Svilajnac je jedan od retkih gradova koji više izvozi nego što uvozi. Prošle godine ostvaren je izvoz u EU od 146 miliona dolara i suficit od 5,5 miliona dolara - rekao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)