„BIO JE NAJBOLJI SUDIJA I ČOVEK”: Komemorativni skup povodom smrti Milorada Stankovića

S. BABOVIĆ

14. 04. 2022. u 12:59

„BELI nije bio samo dobar pravnik i sudija, već nadasve dobar čovek. Mi kojima je pomagao svojim znanjem i dobrotom to najbolje znamo”, ispričala je advokatica Ivana Ivanović, na komemorativnom skupu u zgradi suda danas u Kruševcu, povodom smrti legendarnog sudije u penziji i planinara Milorada Stanković (1931-2022).

„БИО ЈЕ НАЈБОЉИ СУДИЈА И ЧОВЕК”: Комеморативни скуп поводом смрти Милорада Станковића

Foto: Privatna arhiva

- Šta god da je radio, činio je to ne štedeći sebe, trudeći se da pronikne u suštinu problema i da donese najbolju odluku. U svom radu je naročito nastojao da očuva slobodu odlučivanja i zaštiti sud od bilo čijih uticaja. To je, naravno, imalo cenu, koju je plaćao ne odustajući od svojih principa.

Rođeni Kruševljanin, gimnazijalac, diplomac Prvnog fakulteta u Beogradu i postdiplomac niškog Pravnog fakulteta, bio je, dodaju njegove kolege Ljiljana Petrović, Gordana Petković i Veroljub Vukelić, više od krivičnog i parničnog sudije. Pamtiće ga kao „humanistu, nesebičnog, radoznalog, velikog učitelja”. O čika Belom teško govore u prošlom vremenu.

- Bio je nesvakidašnje svestran čovek, interesovale su ga sve oblasti života, govorio je engleski i italijanski, dobro se služio ruskim jezikom - podseća Ivanovićeva. -Imao je veliko znanje iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, odlično je poznavao istoriju sveta, posebno stari vek i istoriju Srbije. Do sada je objavljeno 12 njegovih knjiga. Poslednja, koju je dovršio pred smrt, ostala je u njegovom računaru. Nadamo se da će uz pomoć njegovih prijatelja i ona biti objavljena.

Čulo se danas i kako je Stanković neumorno obeležavao planinarske staze na Jastrepcu, Kamenoj gori, Svrljiškim planinama, međunarodnu stazu na planini Zlatar. Njegova ljubav prema prirodi bila je beskrajna. Brojni poštovaoci dela Belog Stankovića, iz PSK „Jastrebac”, pravosudne zajednice, zaljubljenika u prirodu iz Kruševca, ali i iz cele Srbije poslali su telegrame saučešća i oglasili se na društvenim mrežama povodom smrti jedinstvenog sudije i planinara.

Svim posetiocima Jastrepca, a pre svega njegovim planinarima iz istoimenog kluba, ostaje više od 150 kilometara obeležnih staza na ovoj planini, sređen Planinarski dom „Žarko Žarić”, u čemu je nesebično učestvovao i „Belijeva koliba”, koju je izgradio na 830 metara nadmorske visine.

-Beli, hvala ti što si postojao, što si nas obogatio svojim znanjem, ljudskošću, prijateljstvom i oprosti nam što te nismo pažljivije slušali i nismo uspevali da u svemu sledimo tvoj primer - ovim rečima danas su se oprostili njegovi bliski prijatelji i saradnici.

Nakon komemorativnog skupa, na Lazaričkom groblju od 13 sati Kruševljani su se oprostili od Milorada Belog Stankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna