OBNAVLJA SE TVRĐAVA MARKA KRALJEVIĆA: Prvo sanacija, pa revitalizacija

Дејан Ристић
Dejan Ristić

09. 04. 2022. u 13:45

Grad Vranje pokrenuo je inicijativu za izradu projektne dokumentacije za izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova na srednjevekovnom utvrđenju ,,Markovo Kale''.

ОБНАВЉА СЕ ТВРЂАВА МАРКА КРАЉЕВИЋА: Прво санација, па ревитализација

D. Ristić

S obzirom da je reč o jednom od najstarijih spomenika u gradu pod Pržarom, ,,Markovo Kale'' je proglašeno za nepokretno kulturno dobro i kategorisano kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

U cilju priprema za izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova, a potom i revitalizacije, u toku su radovi na potpunom uklanjanju šiblja i visokog rastinja između bedema i staze u njegovom podnožju. Na ovom poslu angažovani su radnici Komunalnog preduzeća ,,Komrad''.

Sledeća faza u pripremi dokumentacije za projekat Izvođenje sanacionih i konzervatorsko-restauratorskih radova na utvrđenju ,,Markovo Kale“ je arheološko istraživanje sa spoljašnje strane bedema, kako bi se otkrile i definisale njegove forme, a pre svega ostaci kula.

Markovo Kale se nalazi na oko 4 kilometra od Vranja i prema dostupnim pisanim tragovima datira iz 13. veka. Prema narodnom predanju, ime je dobila po Marku Kraljeviću koji je godpodario ovim krajevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća