LEA VRAĆA ŽIVOT STAROM NAMEŠTAJU: Mlada Subotičanka se već godinama bavi restauracijom, planira da uskoro otvori sopstvenu radionicu

Jelena Lemajić

03. 04. 2022. u 08:12

Šmirgla, dleto, ubodne testere, lak i drugi stolarski alat u rukama Subotičanke Lee Lenđel Matić vraćaju život starom nameštaju. Sa puno strpljenja, truda, mašte i umeća Lea se iz hobija bavi restauracijom različitih komada nameštaja.

ЛЕА ВРАЋА ЖИВОТ СТАРОМ НАМЕШТАЈУ: Млада Суботичанка се већ годинама бави рестаурацијом, планира да ускоро отвори сопствену радионицу

Lea Lenđel Matić se ovim zanatom bavi već 14 godina / Foto J. L.

Ovim retkim zanatom počela je da se bavi sasvim slučajno, i to kao šegrt kod majstora koji se restauracijom nameštaja bavio decenijama.

- Sve je počelo pre 14 godina, kada sam tražila posao kako bih mogla da isfinansiram studije. Drugarica me je pitala da li bih prihvatila da šmirglam nameštaj u jednoj antikvarnici. Meni je bilo sasvim svejedno, samo sam želela da prikupim sredstva za studiranje - priča nam Lea.

Malo-pomalo, šmirgla je počela da stvara pravu čaroliju, te je ova vredna Subotičanka nastavila da radi kao šegrt kod čuvenog majstora Grge Abrahama, u čijoj je radionici ispekla zanat. Posle njegove smrti 2019, posao je nastavila samostalno.

- Ovo je redak i vrlo specifičan zanat, koji mi se najviše dopao zbog toga što ostavljam trag za buduće generacije. Fantastičan je osećaj kada čovek udahne novi život nekom predmetu - dalje će Lea. - Zadovoljne su i mušterije kada uspem da očuvam uspomenu na baku, deku, prijatelja... Ljudi umeju vrlo emotivno da odreaguju kada završim restauraciju predmeta koji je pripadao nekoj njima bliskoj osobi. To mi je, iskreno, najveća satisfakcija.

Komad nameštaja pre i posle restauracije / Foto J. L.

Lei je ovo još uvek hobi, a velika želja joj je da napravi svoju radionicu kako bi mogla da restaurira i velike komade nameštaja, poput ormara i vitrina.

- Još nemam svoj prostor, pa se preuređenjem nameštaja ne bavim zimi, krećem u proleće. Ali, sigurna sam da će u skorijoj budućnosti moja ljubav prema nameštaju prerasti u pravo zanimanje - otkriva Subotičanka zlatnih ruku.

PONOSNA NA SVOJE UMEĆE

NOVO ruho uz pomoć Lee Matić dobile su mnogobrojne fotelje, stolovi, komode, stolice...

Potrebno uložiti mnogo truda da bi drvo zablistalo / Foto J. L.

- Rad na svakom predmetu je drugačiji. Najveći izazov mi je predstavljao ogroman okrugli sto sa Davidovom zvezdom na sredini. Bilo je mnogo posla, od sitne rezbarije, furniranja, do povratka visokog sjaja koji taj nameštaj zahteva. Ali, rezultat je bio odličan - dodaje ponosno Lea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!