U SVETU ZA 7.000€ A U NIŠU SAMO UZ KNJIŽICU: U Univerzitetskom kliničkom centru "skraćivanjem" želuca uspešno "leče" gojaznost

D. MILjKOVIĆ

29. 03. 2022. u 08:15

OPERACIJE takozvanog skraćivanja želuca u svetu koštaju i do 7.000 evra, a niški Univerzitetski klinički centar (UKC) je - posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, prvi put - gojaznima omogućio da se viška kilograma otarase besplatno.

У СВЕТУ ЗА 7.000€ А У НИШУ САМО УЗ КЊИЖИЦУ: У Универзитетском клиничком центру скраћивањем желуца успешно лече гојазност

Foto D. Miljković

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC je laparaskopskom metodom obavljeno je više ovakvih zahvata, a Nišlije su posebno zahvalne kolegama iz Beograda, prof. dr Milošu Bjeloviću i dr Draganu Gunjiću.

- Barijatrijska operacija za redukciju telesne mase i regulisanje metaboličkih problema koji su sa njom povezani nema samo efekat smanjivanja kilograma, već i da se reše udruženi zdravstveni problemi, u prvom redu dijabetes. Ovo je samo jedna u nizu mogućnosti hirurškog lečenja gojaznosti, a ideja je da vremenom u opis rada Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu uvedemo sve barijatrijske procedure. Jer, hirurgija je danas najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti, posebno težih slučajeva, sa indeksom telesne mase koji premašuje 40, a iskustva pokazuju da rizika gotovo da i nema, jer su problemi mogući kod jednog od hiljadu pacijenata - objašnjava prof. dr Miloš Bjelović.

Porf. dr Perišić (desno) sa kolegama iz glavnog grada, Foto D. Miljković

Rukovodilac Centra za minimalnu invazivnu hirurgiju dr Bojan Jovanović kaže da će svi pacijenti sa juga Srbije moći da se operišu u Nišu, te da već vlada veliko interesovanje - tim pre što su sredstva obezbeđena u pomenutom Fondu, pa se ništa dodatno ne plaća.

- Velika je čast za niške hirurge da uče od prof. dr Miloša Bjelovića, jer usvajajući nove metode u kojima je on istinski as našim osiguranicima možemo da pružimo sve širi spektar medicinskih usluga - zaključuje direktor ovdašnjeg UKC prof. dr Zoran Perišić.

PROCEDURA

PRIPREMA za operaciju traje mesec dana i pravila za uključivanje pacijenata u ovaj program su veoma stroga. Dobra strana je što operisani, posle hirurškog zahvata, brže "staju na noge", jer je u pitanju laparoskopska metoda koja podrazumeva minimalni rez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova