135 HILJADA EVRA STIGLO U SEČANJ: Sredstva namenjena za više segmenata (FOTO)

Novosti online

07. 03. 2022. u 15:48

PREKOGRANIČNI projekat Zajedničke podrške na životnom putu u pograničnom području, koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija i Srbije, realizuje se u opštini Sečanj, uz partnerstvo opštine Žitište i Sakalaž u susednoj Rumuniji.

135 ХИЉАДА ЕВРА СТИГЛО У СЕЧАЊ: Средства намењена за више сегмената (ФОТО)

Foto: Opština Sečanj

Ukupna vrednost projekta iznosi 338 hiljada evra, od čega se 85 odsto finansira iz IPA programa a 15 odsto su pojedinačno izdvojile tri pomenute lokalne samouprave, 69 hiljada je dobila opština Sakalaz, 133 hiljade opština Žitište i 135 hiljada evra Sečanj.

Foto: Opština Sečanj

Sredstva su namenjena za više segmenata, posao za deset gerontodomaćica koje su prošle tri akreditovane obuke u gerontološkom centru u Zrenjaninu kako bi stekle potrebne veštine i znanja za rad sa starim, nepokretnim i licima sa posebnim potrebama. Takođe su kroz projekat dobile i bicikle koje će koristiti kako bi obilazile svoje korisnike.

Foto: Opština Sečanj

Pola radnog vremena provešće na terenu a drugu polovinu u geronto prostorijama koje se opremaju takođe kroz ovaj projekat. U svih 10 mesnih zajednica biće opremljene prostorije za druženje lica trećeg doba, kojima će biti omogućene brojne aktivnosti, a obezbeđen je i kombi sa osam mesta kako bi ova osetljiva kategorija stanovništva imala obezbeđen prevoz do domova zdravlja i slične potrebe.

Foto: Opština Sečanj


Potreba za ovakvom vrstom podrške starim licima postoji, s obzirom na to da prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011., u opštini Sečanj ima više od 20 odsto stanovnika starijih od 65 godina.

Kroz ovaj projekat vršiće se i mapiranje na terenu a podaci će biti iskorišćeni za plan razvoja opštine Sečanj do 2028. godine.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Novosti sa čuvarima kopnene zone bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)