JUNAČKE PRETKE PAMTIĆE POTOMCI: Uspomene penzionera iz Rekovca

Zorica Gligorijević

06. 03. 2022. u 07:13

KAKO bi od zaborava sačuvao svoje slavne pretke, penzionisani pravnik Ljubisav Miletić (75) iz Kavadara kod Rekovca napravio je svojevrsno porodično stablo koje je nazvao "Istorija moje porodice".

ЈУНАЧКЕ ПРЕТКЕ ПАМТИЋЕ ПОТОМЦИ: Успомене пензионера из Рековца

Ljubisav Miletić kraj panoa sa junacima, Foto Z. Gligorijević

Na pano je postavio fotografije pradede Božidara i dede Vojimira Miletića, kao i pradeda Mladena, Milivoja i Mihajla Nikolića, stradalih u Velikom ratu. Tu je i fotografija heroja, majora Zorana Radosavljevića, prvog pilota koji je poginuo u NATO bombardovanju.

Oznake majora Radosavljevića, Foto Z. Gligorijević

- Moj pradeda Božidar imao je samo 24 godine kada je u Prvom svetskom ratu branio domovinu. Poginuo je 1916. godine prilikom povlačenja preko Albanije. Njegov sin Vojimir, imao je samo osam godina. Božidareva dva rođena brata, kao ni pradede po mojoj babi Seniji, Mladen, Milivoje i Mihajlo Nikolić, kojima je selo u znak poštovanja podiglo spomenik u susednom Rabenovcu, nikada se nisu vratili sa Solunskog fronta. Zato sam želeo da ovekovečim junačke pretke, kako bi ih pamtili njihovi potomci - kaže Miletić.

Naš sagovornik ponosno čuva i pilotske oznake majora Radosavljevića, sa čijom majkom Radom se i pobratimio. Susret sa njom organizovala je novinarka Gordana Eror, koju je pronašao naš sada pokojni kolega Milan Pantić.

Knjiga ubijenog Milana Pantića, Foto Z. Gligorijević

- Radi sam poklonio zlatni sat koji sam dobio za 10 godina rada u "Jagodini ekspres", a moje ćerke Tereza i Ružica Zoranovoj sestri Sneži poklonile su zlatno penkalo i zlatnu hemijsku olovku. Čuvam i knjigu aforizama "Klackalica" našeg Levčanina Pantića, koju mi je poklonio tokom NATO agresije - setno će Miletić.

OKTOBARSKA NAGRADA OPŠTINE

Kako je Miletić u vreme NATO bombardovanja radio u Švedskoj, jugoslovenskom konzulatu u Malmeu poklonio je deset hiljada ondašnjih nemačkih maraka. Sve vreme bombardovanja bio je u Srbiji. Donirao je pomoć Domu zdravlja u Rekovcu i Opštoj bolnici u Jagodini.

Svoju humanost pokazao je i narednih godina, pomažući mnogobrojne organizacije i udruženja. Godine 2019. opština Rekovac uručila mu je Oktobarsku nagradu, jer je za godinu dana poklonio 460.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana