MAJKA HEROJ SAMA ODGAJA 11-ORO DECE Maja Kovačević: "Svakoj srpskoj majci Bog je dao krst koji može da nosi"

Srna

18. 02. 2022. u 17:04

PORODICE sa više dece treba da budu ponos srpskog naroda, njegovo bogatstvo i zalog da će opstati i trajati, a ne predmet predrasuda, rekla je Srni majka 11 dece Maja Kovačević iz Kraljeva, koja je nedavno odlikovana zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, iskazanu životnu hrabrost i upornost.

МАЈКА ХЕРОЈ САМА ОДГАЈА 11-ОРО ДЕЦЕ Маја Ковачевић: Свакој српској мајци Бог је дао крст који може да носи

SRNA

Kovačevićeva, koja od smrti supruga Radiše 2018. godine sama odgaja decu, rekla je da bi volela da se srpski narod vrati tradiciji i velikoj porodici.

Stoga je, navela je ona, priznanje koje joj je na Sretenje uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić značajno i pripada ne samo njoj lično nego svim srpskim majkama.

- Ovo je podstrek za priču o porodici. Da to bude temelj, neka vrsta zaveta između srpskih majki, države i Srpske pravoslavne crkve. To je jedini način da se promeni loša demografska situacija u državi i da Srbi više ne budu nepostojeći narod, rekla je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, Srbi su dugo robovali komunističkim vrednostima da je dovoljno da imaju jedno i dvoje dece, a porodice sa više dece su posmatrane sa predrasudom.

- Kada država stane uz porodicu, kada država garantuje da je to nešto dobro, onda imamo sasvim drugačiji pogled na priču. Mi smo ranijih godina imali primere gde se prikazuje velika porodica, ali se insistira na tome da živi u neimaštini, da je to muka, a zanemaruju koliko je tu ljubavi, međusobnog deljenja, rekla je ona.

Kovačevićeva smatra da je njoj i svakoj srpskoj majci Bog dao krst koji mogu da nose.

- Za svaku ženu to je lep i ponosan krst. Bićemo mi jednog dana i poznati ljudi, akademici, naučnici, ali biološki sat mnogo brže otkucava nego kod muškarca i treba se dati primer tome da se ostvarimo kao majke. Mnogo mi je drago da je i država stala uz tu priču, kao i SPC, rekla je Kovačevićeva.

Ona smatra da će delovanje SPC i ljubav koju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije nosi u sebi mnogo značiti i u budućnosti pokrenuti neku drugu ideju u kojoj će velika porodica biti ponos Srbije i srpskog naroda.

- To je nešto što nas je održalo sve ove godine. Mi smo kao porodica imali dosta problema u prošlosti i što se tiče firme. Sve je to, nekako, uz pomoć Gospoda prevaziđeno. Gospod i ljubav su ono što održava porodicu, drži je na okupu i ne dozvoljava da odustanemo od Hristovog puta, rekla je ona.

Uprkos tome što je njena priča na ceremoniji dodele ordena u Palati Srbije izazvala veliko interesovanje i što u svom albumu sada ima zajedničke fotografije sa predsednikom Srbije Vučićem, holivudskom zvezdom i takođe laureatom Džonijem Depom i mnogim drugim, Kovačevićeva je rekla da je ona samo "obična mama", a da se raduje vremenu kada će priča njene porodice postati normalna.

- U prošlosti su sve srpske žene imale više dece. Bile su i domaćice i majke i obavljale sve te funkcije. Ostajale su udovice u ratovima i izvodile svoju decu na pravi i častan put, rekla je Kovačevićeva.

Ona je napisala više knjiga za decu, urednik je "Kraljevskih novina", "Glasa Srbije" i "Glasa akademske Srbije", te predsednik Udruženja "Kneginja Persida Karađorđević" koje se bori za bolji život višečlanih porodica.

BONUS VIDEO: NEDELjU DANA DRUŽENjA: Deca iz Raniluga sa Kosova i Metohije borave kod vršnjaka u Novom Sadu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024