SAMO IME GOVORI O ZNAČAJU MATICE SRPSKE: Patrijarh Porfirije na svečanoj sednici najstarije institucije kulture u Novom Sadu

J. SIMIĆ

17. 02. 2022. u 08:50

U PRISUSTVU Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva vladike bačkog Irineja te predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i drugih brojnih uglednika, večeras je Matica srpska u Novom Sadu obeležila 16. februar 1826. godine, kada su ovu našu najstariju instituciju književnosti i kulture osnovali ugledni Srbi u Pešti.

САМО ИМЕ ГОВОРИ О ЗНАЧАЈУ МАТИЦЕ СРПСКЕ: Патријарх Порфирије на свечаној седници најстарије институције културе у Новом Саду

Foto: B. Lučić

Posle intoniranja Matičine himne koju je na stihove Raše Popova komponovao Dušan Mihalek,patrijarh Porfirije besedio je o značaju Matičinom, rekavši da samo ime ove ustanove govori o njenom značaju za srpski narod ne samo u prošlosti, nego i danas i ubuduće u svakoj epohi našeg naroda.

Foto: B. Lučić

- Život i rad Matice isprepletani su sa životom našeg naroda, ali i naše crkve. Radujem se što sam danas ovde i želim da znate da u našoj crkvi imate podršku i za sve, pa i za zajedničke ideje, blagotvorne za svakog našeg čoveka kao što je maločas pomenuto pisanje istorije i sabranih dela o Karlovačkoj mitropoliji. Matica i crkva vode isprepleten život. Reč je o narodu koji ima svoj kontinuitet, a ono što je prošlo i što je sada imaće svoj smisao samo ako bude trajalo i u budućnosti - poručio je patrijarh Porfirije.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić sumirao je minulu godinu navodeći da je uprkos svim (prvenstveno pandemijskim) teškoćama, ova ustanova radila punom snagom. Objavljeno je 70 knjiga, časopisa i naučnih zbornika.

-Tu je prvi tom Leksikona pisaca srpske književnosti koji vodi prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, u štampariji je peti tom Srpske enciklopedije, uskoro će biti objavljen i Srpski šahovski leksikon, a ove godine očekuje se i osmi tom Srpskog biografskog rečnika, a u oblasti leksikografije izašao je Rečnik srpskoga jezika za našu ijekavicu – naveo je, između ostalog, Stanić.

Matičin predsednik podsetio je da je Matica reagovala u vezi sa Zakonom o rodno osetljivom jeziku, ukazavši na niz neprirodnosti koje taj zakon predviđa, a koje prete normalnoj komunikaciji.

Kruna svečane sednice bilo je uručenje najprestižnijeg pesničkog priznanja Zmajeve nagrade, 69. po redu pesniku Miroslavu Aleksiću za zbirku „Kafkino matursko odelo“ u izdanju novosadske „Pravoslavne reči“.

Takođe, povodom 200 godina od rođenja Jakova Ignjatovića, prof. dr Dušan Ivanić, najbolji poznavalac srpskog romantizma i 19. veka, osvrnuo se na buran i plodan život autora antologijskih romana novosadsko-sentandrejske tematike: „Vasa rešpekt“ i „Večiti mladoženja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAKUPILI TRI TONE SMEĆA: Akcija „Čisto iz ljubavi“ Udruženja „Čepom do osmeha“, volontera i građana u Petrovaradinskoj industrijskoj zoni