SUDSKE ODŠTETE "UJEDAJU" I BUDŽET: U Valjevu lane podneto 247 tužbi zbog napada pasa lutalica

B. PUZOVIĆ

03. 02. 2022. u 16:42

LANE je podneto rekordnih 247 tužbi građana protiv JKP "Vidrak" u Valjevu, zbog ujeda i napada pasa lutalica. Po tom osnovu, pomenuta firma koja se stara o azilu za pse (na slici) je prošle godine isplatila više od 21 milion dinara odštete, a za taj novac su - primera radi - mogli da nabave dva kamiona za odvoženje smeća.

СУДСКЕ ОДШТЕТЕ УЈЕДАЈУ И БУЏЕТ: У Ваљеву лане поднето 247 тужби због напада паса луталица

Foto B. Puzović

Za azil u kojem se smeštaju ničiji ljubimci lokalna samouprava izdvaja dodatnih 10 miliona dinara, kao i za plate zaposlenih. A, problem je što na valjevskim ulicama ima sve više pasa bez vlasnika, pa je azil - iako je u međuvremenu nekoliko puta proširivan - neprekidno prebukiran i zbrinjava više od 200 četvoronožaca.

Kako saopštavaju iz pravne službe "Vidraka", sudeći po broju prijava, lane nije bilo dana a da u Valjevu neko nije doživeo napad pasa bez vlasnika. Grad odštetu isplaćuje i na osnovu procene komisije, ali se sugrađani najčešće odlučuju za podnošenje tužbe, jer sudske presude obezbeđuju izdašnije nadoknade. Jedan od problema je što nijedna tužba nije ispod 100.000 dinara, jer se uračunavaju i troškovi postupka, a indikativno je da ih često podnose isti ljudi, iako je po zakonu verovatnoće mala šansa da ih pas napadne nekoliko puta godišnje...

Istovremeno, kao po nepisanom pravilu, u valjevskim selima psi lutalice napadaju umatičene ovce, neretko ojagnjene, koje su znatno skuplje. Sumnju, međutim, budi to što - kada su predstavnici "Vidraka" nameravali da prisustvuju proceni štete - veterinari i vlasnici to nisu dozvoljavali!

U Valjevu je, inače, registrovano 9.300 vlasničkih, a procena je da ulicama luta još oko hiljadu pasa. Radnici "Zoohigijene" u okviru "Vidraka" svakodnevno su na terenu, po pozivu građana, ali azil nema kapacitete za smeštaj svih pasa, koji lutalice postaju kad ih vlasnici izbace na ulicu.

PROPISI

NIJEDNO udruženje za zaštitu životinja u Valjevu nema azil kakav zakon propisuje. Do sada, jedno udruženje je organizovalo udomljavanje, ali ispostavilo se da ni to nije odgovarajuće rešenje ovog problema u gradu na Kolubari...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju