PRAZNI OBORI DESETKOVALI I VRŠAČKU ŠUNKU: Od dobijanja oznake proizvoda sa geografskim poreklom, nema efekta
UDRUŽENjE "Vršačka šunka", koje okuplja stočare i mesare iz Vršca, Plandišta, Bele Crkve i Alibunara, još 2014. je u Zavodu za intelektualnu svojinu izdejstvovalo oznaku geografskog porekla za šunku od svinjskog mesa, koja se pravi po specifičnoj recepturi tog dela Banata, staroj više od jednog veka. Međutim, ni osam godina od tada, ta priča nije zaživela u željenoj meri, pa u ukusu vršačke šunke trenutno mogu da uživaju samo probrani kupci.
Foto J. J. Baljak
Mnogo je faktora koji su uticali na takav razvoj situacije. Oni koji su mukotrpno radili na brendiranju tog suhomesnatog delikatesa ističu da je glavni razlog smanjena kupovna moć građana, ali i činjenica da je stočni fond u tom delu Banata desetkovan. Nekada puni obori sada su prazni, jer su nakon privatizacija, sve velike društvene farme propale, a i privatnih je sve manje.
- Osnovni cilj projekta bio je da našu šunku, uz već dokazana vršačka vina, ponudimo turistima kao još jedan brend. To je trebalo da obnovi i zanatsku proizvodnju mesa u ovom kraju, da se ponovo aktiviraju ugašene porodične mesare, da ožive naša sela. Ali, smanjena kupovna moć, a potom i epidemija virusa korona, učinili su da pojedinci odustanu od veće proizvodnje, tako da smo, praktično, još uvek na početku - kaže, za "Novosti", Zoran Rajković iz vršačkog "Agrozavoda", koji je radio na brendiranju.
Miodrag Logožan, mesar i predsednik udruženja "Vršačka šunka", nevoljno konstatuje da im je posle toliko godina ponestalo elana i entuzijazma. Na prstima jedne ruke može da izbroji one koji se bave ovom proizvodnjom, i to u količinama koje ne zadovoljavaju trenutne potrebe tržišta. Ipak, veruje da će za vršačku šunku doći bolji dani.
Foto J. J. Baljak
- Šunka nije toliko profitabilan proizvod, jer se dugo čeka da sazri. Prema našem elaboratu, od klanja svinje do završetka sušenja šunke treba da prođe duže od godinu dana. Za to vreme, od buta od 12 kilograma dobije se šunka teška tek oko šest-sedam kilograma. Sve su to razlozi što se malo njih upušta u proizvodnju. Ali, s druge strane, njen ukus ne može da se poredi ni sa jednim domaćim proizvodom. Za to su zaslužni vršački vetrovi na kojima se šunka suši, kao i aroma drveta kleke, koju "stavljamo" u dim - ističe Logožan.
On godišnje proizvede dvadesetak šunki i prodaje je samo po preporuci. Šalje je čak i poštom širom Srbije, a česti kupci su mu i Rumuni, kojima je standard toliko porastao, da dolaze u Vršac samo da bi uživali u hrani u tamošnjim restoranima i vinarijama.
- To je dokaz da naša šunka ima ogroman potencijal. Samo nam treba veća podrška, kako bi se proizvodnja omasovila - zaključuje Logožan.
Foto J. J. Baljak
ZAOKRUŽEN PROCES
DA bi se proizvela prava vršačka šunka, sa oznakom geografskog porekla, neophodno je da sve što je uključeno u taj proces - od uzgoja i klanja svinja do salamurenja, dimljenja i zrenja - bude isključivo na teritoriji Grada Vršca i susednih opština Bela Crkva, Alibunar i Plandište, koje su uključene u projekat. Svinje od kojih se uzimaju butovi su samo rase landras, veliki jorkšir, durok i hemšir, dok hrana koju one jedu mora biti proizvedena isključivo na teritoriji ta četiri južnobanatska mesta.
JOŠ 34 OZNAKE
VRŠAČKA šunka je među 34 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, koja se proizvode sa oznakom geografskog porekla. U Zavodu za intelektualnu svojinu zaštićeni su i užička juneća i užička svinjska pršuta, sremska i požarevačka kobasica, sremski kulen, sremska salama...
MALI RITUALI
- ŠUNKA se ne jede u velikim količinama, u njoj se uživa uz dobar sir i vino, muziku i društvo. Od toga se pravi mali ritual. Sve to može da bude jedinstvena ponuda naših vinskih podruma - smatra Miodrag Logožan.
Preporučujemo
„SJAJ RUSKIH SLIKARA“ U VRŠCU: Kolekcionar Vladimir Pešić prvi put izlaže u Srbiji
23. 01. 2022. u 10:06
NACIONALNI DAN RUMUNSKE KULTURE: Vršački đaci priredili svečanu akademiju u Gimnaziji
21. 01. 2022. u 22:30
NA GRADSKOM JEZERU U VRŠCU 38 UČESNIKA: Prvi do Časnog krsta doplivao Nikola Banković
19. 01. 2022. u 21:23
ZELENSKI SA PRVE LINIJE FRONTA POSLAO PORUKU OČAJA: Rusa je sve više i više! Situacija teška i komplikovana
PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija na frontu teška i komplikovana i da se povećava broj ruskih snaga.
20. 12. 2025. u 07:09
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
Objavljeni INTIMNI kadrovi Melanije Tramp iz KUPATILA - i to ZLATNOG! Donald je pitao da li je videla, ona mu odgovorila (VIDEO)
MELANIJA je besprekorno stilizovana – šeširi, štikle, frizura – sve je u skladu sa njenim hladnim i kontrolisanim imidžom
19. 12. 2025. u 19:01
Komentari (0)