OBELEŽEN DAN SEĆANJA: Spomen na stradale Jevreje u Drugom svetskom ratu

B. G.

27. 01. 2022. u 21:05

POLAGANjEM cveća i venaca, u Zrenjaninu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, stradalih Jevreja, koji su prve ratne godine u tadašnjem okupiranom Petrovgradu doživeli tragičnu sudbinu.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА: Спомен на страдале Јевреје у Другом светском рату

Foto Grad Zrenjanin

Predstavnici grada Zrenjanina, Jevrejske opštine Zrenjanin i po prvi put, delegacija učenika i profesora Zrenjaninske gimnazije, u kojoj se posebna pažnja posvećuje tom istorijskom događaju, odali su počast i položili venac na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, nekadašnje kasarne, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, deportovane u beogradske logore, 18. avgusta te godine.

- Samo u jednom danu nestalo je 1.280 pripadnika jevrejske zajednice, koji su šlepovima deportovani i nikada se više nisu vratili. Prošle godine smo, na 80-tu godišnjicu od deportacije, na pet lokacija postavili spomen-obeležja "kamen spoticanja", a sada aktuelna sanacija spomen-ploče na mestu sinagoge - naglasio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnila Zrenjanina.

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije