UDRUŽENJA KAO CRKVENI MIŠEVI: Ekološki pokret Odžaka insistira na potpunom, a ne delimičnom finansiranju iz budžeta

Z. Rajić

22. 01. 2022. u 08:25

AKO se projekti udruženja građana (UG) u celosti finansiraju iz budžeta, onda one nisu nevladine, nego vladine organizacije.

УДРУЖЕЊА КАО ЦРКВЕНИ МИШЕВИ: Еколошки покрет Оџака инсистира на потпуном, а не делимичном финансирању из буџета

Traži se više novca iz opštinske kase, Foto D. K.

Tom stavu, iznetom proteklih dana na javnoj raspravi o finansiranju lokalnih udruženja, suprotstavio se Ekološki pokret Odžaka (EPO), čiji aktivisti smatraju da bi umesto sufinansiranja trebalo preći na čisto finansiranje, pre svega zato što su UG neprofitne organizacije, bez delatnosti kojima bi sticale bilo kakve prihode.

- Sportski klubovi, verske zajednice i političke partije takođe su udruženja građana, a novac iz budžeta dobijaju bez ikakvog uslova. Zbog toga ni za "obična" udruženja ne bi trebalo da važi sufinansiranje po projektu - izneo je predsednik EPO Ivica Ćirić.

Prema njegovim rečima, delimično finansiranje projekata, na kojem insistira Odeljenje za društene delatnosti OU, dosad je mnoga udruženja diskriminisalo, jer nisu imala potreban novac za obavezno "učešće".

- Posebno je tvrd stav Odeljenja da sufinansirajući deo ne može da bude nenovčan. U smernicama Ministarstva zaštite životne sredine za 2020. navodi se da podsticajni deo može biti in kind, odnosno u naturi. Nije u redu da to može na republičkom, a ne može na opštinskom nivou - kategoričan je Ćirić.

Ivica Ćirić, Foto T. K.

Ekolozi negoduju i zbog pravila da se projektom ne mogu pokriti redovni troškovi udruženja.

- U svim konkursima za strane donacije, u kojima je EPO učestvovao, priznavali su se redovni troškovi udruženja - zakup prostorija, struja, telefon, internet, održavanje sajta, vođenje knjiga... - naveo je Ćirić.

Predstavnici udruženja su se na javnoj raspravi usprotivili da novoformirana udruženja u prvoj godini konkurišu za podsticanje projekata, napominjući da je u opštini Bačka Palanka taj rok dve godine.

- To su obično udruženja za "jednokratnu upotrebu", koja dobiju velike pare i nestanu, a da niko ne zna gde je dodeljeni novac završio - upozorio je predsednik EPO.

PROTIV "UMETNIČKOG DOJMA"

ODŽAČKI ekolozi imaju primedbu i na kriterijume za podršku udruženjima, kao što je "relevantnost programa".

- To moraju biti merila sa numeričkom ocenom svake stavke, tako da ne postoji mogućnost odlučivanja na osnovu "umetničkog dojma" - istakao je Ćirić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVAK U ZAGRLJAJU JECINE SUPARNICE: Zbog ovog susreta gore mreže - San se danas ostvario (FOTO)