SVAKI TREĆI JASEN - SUV: U Odžacima nisu se primile čak 52 od 140 novih sadnica

Z. Rajić

04. 08. 2021. u 05:55

ŽITELjI Odžaka, koji su lane negodovali zbog seče drveća u centru grada i u selu Karavukovo, sada su digli glas zbog velikog broja osušenih sadnica kojima su zamenjena posečena stabla.

СВАКИ ТРЕЋИ ЈАСЕН - СУВ: У Оџацима нису се примиле чак 52 од 140 нових садница

Foto EPO

Članovi Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) su pobrojali da se u Železničkoj ulici u Odžacima od 140 novih sadnica nisu primile čak 52, a u Karavukovu 11 od posađenih 25.

Ekolozi na odgovornost pozivaju zaposlene u JKP "Usluga", koji su posadili drveće "i čiji je zadatak da nova stabla i održavaju".

- Načinjena je velika šteta, jer se osušene sadnice moraju izvaditi, kupiti druge i posaditi, a uz novčane izdatke potrebno je uložiti i dodatni trud - napominje član EPO Radoslav Medić, koji je sa kolegom Dušanom Mirkovićem "snimio" stanje u Železničkoj ulici.

Ova ulica, kroz koju je najgušći saobraćaj u gradu, rekonstruisana je pre dve godine, kad su u njoj povađena sva stabla bođoša.

- Drveće je bilo trulo, a korenje je podizalo asfalt, ulične mostiće i trotoare i uplitalo se u vodovodnu mrežu. Umesto bođoša, početkom decembra 2019. u Železničkoj ulici posađen je crni jasen - rekao je Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika opštine.

Foto EPO

Prilikom sadnje prvi put je primenjena tehnologija sa betonskim cevima, tako da korenov sistem više neće praviti probleme.

Nevolja je, međutim, što 37 odsto mladica crnog jasena nije uspelo da se ukoreni. U Karavukovu su u septembru prošle godine izvađeni kestenovi, a u novembru je posađeno 25 stabala hrasta.

- Ljudi iz tog kraja kažu da nije čudo što se 11 sadnica nije primilo, jer nisu videli nikog iz "Usluge" ko bi ih s vremena na vreme zalivao - rekao je Medić.

BEZ ODGOVORA IZ "USLUGE"

U JKP "Usluga" zahtevali su da se pitanje o osušenim sadnicama uputi na mejl preduzeća, uz obećanje da će odgovor stići "za 15 minuta, a najkasnije sutra". Uprkos stalnim molbama, nije stigao ni posle šest dana. Komentar smo pokušali da dobijemo i od Teodore Jakovljević, opštinske inspektorke za zaštitu životne sredine, koja je rekla da objašnjenje može da pruži samo "Usluga", "kojoj su sadnice date na upravljanje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)