IVANOVIĆI NA FESTIVALU MOZAIKA: Troje umetnika iz Paraćina zastupljeno sa dva rada

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 01. 2022. u 17:04

U KUĆI legata u Beogradu večeras od 18 sati biće svečano otvoren treći po redu Beogradski festival mozaika, međunarodna manifestacija koja promoviše mozaik kao specifičnu slikarsku tehniku.

ИВАНОВИЋИ НА ФЕСТИВАЛУ МОЗАИКА: Троје уметника из Параћина заступљено са два рада

Foto: Z. Rašić

Prvi put na ovom izuzetnom događaju učestvovaće Atelje Ivanović iz Paraćina – tri člana ove umetničke porodice, Vasilisa, Temjan i Temjana.

Kako saznajemo od Vasilise, na izložbi će predstaviti dva rada, od kojih je jedan zajednički - reprodukcija mozaika svetog velikomučenika kneza Lazara, koji je već urađen i postavljen na ulazu crkve u Bošnjanu kod Varvarina.

Foto: Privatna arhiva

Reprodukcija mozaika kneza Lazara

- To je jedan od tri mozaika koja smo izradili za tu svetinju, formata 230 puta 60 centimetara. Rađen je u prirodnom i poludragom kamenu, odnosno u italijanskom staklu. Propozicijama izložbe, inače, dozvoljeno je prikazivanje printa mozaika kada je on već realizovan na nekoj građevini, te ne može da se „nosi“ – napominje ova umetnica.

Drugi mozaik na festivalskoj izložbi je njen pojedinačni  autorski rad, „Jelenak“ malog formata, 45 puta 26 centimetara.

Foto: Privatna arhiva

Jelenak

 Ivanovići kažu da je izložba Beogradskog festivala najveća izložba mozaika na ovom prostoru. Pored domaćih, učestvuju i inostrani umetnici. Za učesnike je  bio raspisan konkurs i urađena selekcija pristiglih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!