DOM VOJSKE U CIVILNOM "RASPOREDU": Piroćanci spremaju renoviranje uz pomoć kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima

V. ĆIRIĆ

19. 01. 2022. u 06:21

ZGRADU nekadašnjeg Doma vojske u centru Pirota, koja je već desetak godina u vlasništvu lokalne samouprave, očekuje obimno renoviranje jer od izgradnje - sredinom sedamdesetih godina prošlog veka - do današnjih dana u održavanje nije uložen ni jedan jedini dinar, pa je i bukvalno u jadnom stanju.

ДОМ ВОЈСКЕ У ЦИВИЛНОМ РАСПОРЕДУ: Пироћанци спремају реновирање уз помоћ канцеларије за управљање јавним улагањима

Foto Tanjug

Zdanje pod čijim krovom su Gradska biblioteka, izložbeni prostor, depo i Velika sala, kao i prostorije nekih nevladinih organizacija, od ogromnog je značaja za Pirot i našlo se na listi prioriteta za detaljnu rekonstrukciju. Gradonačelnik mr Vladan Vasić kaže da je vrednost radova procenjena na više od dva miliona evra, javna nabavka bi trebalo da bude okončana do kraja januara, a zatim se očekuje da startuju i neimari.

- Ukoliko radovi, kao što je planirano, budu započeti tokom aprila, posao bi trebalo da bude završen za godinu do godinu i po. Neophodno je zameniti kompletnu stolariju, te nadograditi objekat i urediti čitavu fasadu. Projektovana reorganizacija unutrašnjeg prostora podrazumeva zamenu svih instalacija, ali i rešavanje problema se kanalizacijom koja se, uz kišnicu, često taložila u podrumskim prostorijama. Potrebno je detaljnije se pozabaviti i krovom, a u Javnom preduzeću za planiranje i izgradnju radi projekat uređenja Velike sale - nabraja prvi čovek Pirota.

Mr Vladan Vasić, Foto Tanjug

Inače, zdanje je sagrađeno pre gotovo pola veka, kada je centar Pirota - dok je lokalnu samoupravu predvodio jedan od najuspešnijih predesdenika Opštine Desko Petrović - dobio i mnoge druge savremene objekte, među kojima su robna kuća, lokalni na veznom traktu, Dom kulture, dva trga, nova Pošta...

Pre desetak godina, podsetimo, Grad je postao vlasnik ovog zdanja jer je Vojsci Srbije, u zamenu za Dom, kupio dvadesetak stanova. Sada je na red došla i obnova koja, kako ističu u Pirotu, ne bi bila moguća bez pomoći nadležnih republičkih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju